Kdz. Ereğli Eğitim İş Temsilcisi Cengiz Başaran, yaptığı yazılı açıklama ile YÖK'ün harçlara yaptığı zamlar konusunu değerlendirerek eğitim hakkının gasp edildiğini belirtti.
Başaran, "Eğitimin parasız olması ve herkesin bundan yararlanması, önemli bir insan hakkı olan eğitim hakkının kullanılması hem YÖK'ün, hem de AKP iktidarının başta gelen görevidir. Yapılan fahiş harç zamları adeta bu hakkın insanların elinden alınması anlamına gelmektedir" dedi.
Eğitim İş YÖK'e bu zamları derhal geri alma çağrısında bulunurken Kdz. Ereğli Eğitim İş Temsilcisi Cengiz Başaran açıklamasında konu ile ilgili şu görüşlere yer verdi:
HÜSRANA UĞRATILDILAR
"YÖK, Üniversite ve Yüksek okul harçlarına %8 zam yapmaya karar verdi. İkinci öğretimlerde ise bu zam %100'ün de üzerinde. Bu zamlara göre 2009-2010 eğitim-öğretim yılında normal lisans öğretimi yapan üniversitelerde harçlar 71.00 TL ile 591 TL arasında değişiyor. YÖK'ün önerdiği rakamlara göre, ikinci öğretim öğrencilerinin katkı payı miktarlarındaki artış çok daha yüksek oldu. İkinci öğretimde artış oranları bazı programlarda yüzde 100 ve üstünde oldu. Engelliler entegre yüksekokulunda ikinci öğretim ücretleri yaklaşık yüzde 500 arttı. Engelli yurttaşlarımız ise ayrıca hüsrana uğratıldı.
Yapılan bu harç zamlarıyla 2009-2010 akademik yılı ikinci öğretim için veteriner fakülteleri 1.976 TL'den 5.276 TL'ye, teknik eğitim fakülteleri 1.062 TL'den 1.412 TL'ye, mühendislik, mimarlık, mühendislik ve teknoloji, mimarlık ve tasarım, inşaat, makine, maden, elektrik-elektronik, kimya, metalurji, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri 1.416 TL'den 2.400 TL'ye; gemi inşaat ve deniz bilimleri 1.782 TL'den 2.549 TL'ye, fen, fen-edebiyat (fen programı) fakülteleri 1.186 TL'den 2.343 TL'ye, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri 1.070 TL'den 2.160 TL'ye, dil, tarih ve coğrafya, ilahiyat, eğitim, mesleki eğitim, sağlık eğitimi, endüstriyel sanat eğitimi, ticaret, turizm, eğitim bilimleri ve edebiyat fakülteleri 951 TL'den 2.426 TL'ye, fen-edebiyat fakültesi (edebiyat ve sosyal program), iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 891 TL'den 1.110 TL'ye çıkarıldı.YÖK'ün yaptığı bu dudak uçuklatan zamlar, tam bir insafsızlık örneğidir.
FAHİŞ HARÇ ZAMLARI
AKP hükümeti, memura, işçiye %3, %4 gibi komik zamları reva görürken, Bağ-kur ve işçi emeklilerini 5.00TL, 11.00 TL aylık artışlarla ölüme terk ederken, halkımız çok şiddetli bir ekonomik krizin altında ezilmişken YÖK'ün bunu görmezden gelmesi büyük bir vurdumduymazlık örneğidir. Eğitimin parasız olması ve herkesin bundan yararlanması, önemli bir insan hakkı olan eğitim hakkının kullanılması hem YÖK'ün, hem de AKP iktidarının başta gelen görevidir. Yapılan fahiş harç zamları adeta bu hakkın insanların elinden alınması anlamına gelmektedir. Açıkça eğitim hakkının gaspı söz konusudur.
YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan, daha göreve yeni başladığı günlerde paralı eğitimi savunarak niyetini ortaya koymuştu.
UMUTLARINI YİTİRİYORLAR
AKP iktidarının atadığı, özelleştirmeci zihniyetin üniversitedeki temsilcisi olan YÖK başkanından, başkanlığını yaptığı kuruldan parasız ve bilimsel eğitimi yaygınlaştırması, özerk, etkin bir üniversite ortamı oluşturması beklenemez.
Ülkemiz, küresel krizin de etkisiyle çok ciddi bir ekonomik kriz yaşamaktadır. İnsanların alım gücü kalmamıştır. Milyonlarca insanımız işini kaybetmiştir. Açlık ve yoksulluk sınırı cenderesinde hayatta kalma mücadelesi veren bu insanlara darbe üstüne darbe vurulmaktadır.
Canını dişine takıp çocuklarını okutmaya çalışan birçok vatandaşımız, okul ve eğitim masraflarını artık karşılayamaz hale gelmiştir. Hatta bazıları içi kan ağlayarak çocuklarını okullarından almak zorunda kalmaktadır. Gençlerimiz geleceğe yönelik umutlarını günden güne yitirmektedirler.
Eğitim-İş olarak YÖK'ü bu zamları derhal geri almaya, Bakanlar Kurulu'nu da zamları onaylamamaya çağırıyoruz. Tüm çalışanları ve halkımızı, vereceğimiz ortak mücadeleyle gençlerimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya davet ediyoruz."