CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ten Başbakan R. Tayip Erdoğan'a bankaların el koyduğu fabrikalar ve gayrı menkulleri sorarken "haciz işlemi başlatan bankaların bir kısmının ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bankalar olduğu görülmektedir" vurgusunu yaptı.

STRATEJİK SORU: Geri ödenemeyen krediler nedeniyle bankaların el koyduğu taşınmazlardan "sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ile flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlarda ve stratejik yerlerde" bulunan taşınmazlar var mıdır?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a yabancı bankaların ülke ekonomisi içindeki durumunu sordu.
Köktürk "Ekonomik kriz banka hacizlerini patlattı", "Bankadan satılık fabrika" başlıkları ile İstanbul Serbest Muhasebesi Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO)  "Bankanızdan Satılık Fabrika" raporuna yer verilmiştir. Söz konusu rapora göre, işyeri ve fabrika hacizlerinin yanı sıra 425 adet arsa, 983 adet villa ve daire tipi konut, 77 adet bina ve 166 adet tarlaya da Bankalarca el konulmuştur" sözleriyle başladığı soru önergesine şöyle devam etti:
Tekstil fabrikaları başta olmak üzere un fabrikaları, yağ fabrikaları ve otomobil yan sanayi fabrikalarının da bulunduğu 51 fabrika ve diğer taşınmazlara haciz işlemi başlatan bankaların bir kısmının ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bankalar olduğu görülmektedir.
Türk Bankacılık Sisteminde yabancı payının %20 ile sınırlandırılması gerektiği, aksi takdirde ulusal ekonomimizin yabancı tekellerin kontrolü altına girmesi gibi bir tehlikenin ülkemiz açısından kaçınılmaz olacağı vb. uyarıları dikkate almayan AKP hükümetleri; Türk ekonomisini yeniden yapılandırma adına kamu ve özel sektör bankalarının yabancılara satışının ve devrinin yolunu açmıştır.
Yabancıların bankalardaki payına ilişkin "Toplam 50 bankanın borsada işlem gören payları da dahil 26 bankadaki yabancı payı yüzde 50'nin üzerine çıkmıştır" açıklamasında bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, böylece yabancıların Türkiye ekonomisi ve bankacılığı üzerindeki yerini ve durumunu özetlemiştir. Söz konusu bankalardan önemli bir kısmının "taşınmaz mal ediniminde Türkiye ile karşılıklılık ilişkisi" bulunmayan ülke uyruğuna tabi yabancı şirketlere ait olduğu basında yer alan açıklamalardan anlaşılmaktadır.
Bugün hacze konu taşınmazların ne kadarının ülkemizdeki mevzuat gereği; yabancıların edinimine yasaklanmış 'sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar' ile özel koruma alanı, korunması gereken hassas alanlar ve stratejik yerlerde  kaldığı bilinmemektedir. Bu anlamda konunun ulusal çıkarlarımız, ülke güvenliği ve stratejik konumu bakımından da ele alınması ve değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu bilgiler ışığında;
1-Bugün itibarıyla;
a)ülkemizde yabancıların pay sahibi olduğu bankalar ile yabancıların bu bankalardaki payı nedir?
b)Bu bankalardan hangileri "taşınmaz mal ediniminde Türkiye ile karşılıklılık ilişkisi" bulunmayan ülke uyruğuna tabi şirketlere aittir?
2-Geri ödenemeyen krediler nedeniyle bankaların el koyduğu taşınmazlardan "sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ile flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlarda ve stratejik yerlerde" bulunan taşınmazlar var mıdır? Varsa, yabancı yada yabancı sermayeli bankaların elinde bulunan bu tür taşınmazların yeri, miktarı ve cinsleri(arsa/bina/tarla/vb.) nedir?
3-"Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları" dışında, taşınmaz ticareti yapan ortaklıklara katılan yada bu konuda iş yapan gerçek ve tüzel kişilere kredi açan Bankalar var mıdır? Varsa, bu bankalar hangileridir?
4-Türk Bankacılık Sisteminde yabancı paylarının ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlar konusunda hükümetinizce ne tür önlem alınmaktadır?