Avrupa Birliği Projeleri kapsamında, Kdz. Ereğli’ye gelen 3 ülkeden 12 öğrenci ve 7 öğretmenler için Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde sanatsal ve eğlenceli etkinlikler düzenlendi. Ebru sanatının tanıtıldığı etkinlikte Avrupalı konuklar Kaptaş havasını Ereğlililer gibi oynayarak coştular. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kdz. Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından ağırlanan Polonya, Romanya ve Litvanya’dan gelen 12 öğrenci ve 7 öğretmen misafirperverlikten duydukları memnuniyeti belirttiler.
Avrupa’dan gelen konuklar için Kdz. Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde bir etkinlik düzenlendi. Sanat ve eğlencenin ön planda olduğu etkinlikte Tezhip, minyatür ve Ebru Sanatçısı Nihan Durmuş tarafından Ebru sanatı tanıtıldı. Türk kültür ve sanatından önemli yere sahip olan Ebru sanatında herkesin kendi özelliğini ortaya koyduğunu söyleyen Durmuş, konunun akademik eğitimini aldığını ve 6 yıldır bu işle uğraştığını anlattı.
Ebru sanatının detaylarını anlatan Durmuş, “Ebru, kağıt süsleme sanatıdır. Zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebru, geri dönüşü olmayan, tekrarı olmayan, çok değişkenli bir sanattır. Geleneksel Türk Ebru sanatında kitre, tekne denilen kap, fırça ve çeşitli boyalar kullanılan malzemelerdir. Ebru yapımında boyalarda genellikle oksit kırmızı, oksit sarı, oksit siyah, lahur çiviti kullanılır. Diğer renkler de bunların karışımından elde edilir. Güzel bir ebru için renkleri uyumlu kullanmak önemlidir. Bu nedenle koyu renklerden başlanarak renkler kullanılır. Tabandaki siyah boya, üzerindeki boyaları canlı ve aktif gösterir. Aralardaki beyazlar da renklere hareket getirir. Hazırlanan boyalar fırça veya metal çubuk yardımıyla daha önce hazırlanmış olan kitreli suyun üst yüzeyine damlatılır. Boyaların açılmasını ve şekillerin yuvarlaklığını kesin olarak bilemeyiz. Ancak fikir sahibi oluruz. Yaptığımız ebrunun tam olarak nasıl olacağını değil neye benzeyeceğini bilebiliriz. Bu yüzden iki defa aynı ebruyu yapmak imkansızdır. Kağıt tekneye serilir, iş tamamlanır. Kağıt düzgünce tekne üzerine bırakılır, görüntünün kağıda işlemesi sağlanır. Kağıt temiz bir ortamda kurumaya bırakılır.  Su yüzeyinde meydana gelen şekiller, teknik gereksinme sonucu daha çok soyut olarak gelişir. Bu düzenlemeden sonra seçilen kağıt su yüzeyine yatırılır. Birkaç saniye sonra kaldırılır ve kitreli suyu süzülünceye kadar iki ucundan asılır. Bu ebru tekniğinde sanatçı, boyaların kitreli su üzerindeki dağılışına yeterince hakim olamaz. Bu yüzden bir takım kalıplaşmış ebru tipleri oluşmuştur” diye konuştu.Nihan Durmuş, Ebru sanatının asırlar önce Orta Asya’dan geldiğinin bilindiğini de sözlerine ekledi.
Okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte ERDEMİR Musiki ve Folklor Derneği Zonguldak Kız Ekibi de gösteri düzenledi.
Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar da Polonya, Romanya ve Litvanya’dan gelen konukların, misafirperverlikten çok memnun kaldıklarını dile getirdi. Akpınar, Avrupa Birliği (AB) Projeleri kapsamında karşılıklı olarak ziyaretlerin gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle dedi: “Avrupa Birliği Proje çalışmaları kapsamında  Romanya, Polonya ve Litvanya’dan  7 öğretmen ve 12 öğrencimizi ağırlıyoruz. Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Proje ekibi de bu ülkelere gidiyor. Bu ziyaretler  iki defa karşılıklı şekilde oluyor. Bu tür çalışmalarla öğretmenler, öğrenciler tanışıp birbirleriyle kaynaşıyor. Bunlarla birlikte ülkeler kendi kültür ve sanatını tanıtmış oluyor. Biz konuklarımızı çok güzel bir şekilde ağırlayarak, buradaki etkinlikle sanat ve geleneklerimizden bazılarını tanıtıyoruz. Onlarda bu durumdan çok memnun olduklarını ve tahmin etmedikleri şekilde karşılanarak konuk edildiklerini söylediler.”