Son günlerdeki yağmurlar fındık üreticilerini sevindirdi. Kdz. Ereğli ve Alaplı ilçelerindeki fındık üreticileri “bu yıl havaların yağışlı ve serin geçmesi nedeniyle fındıkta randımanın yüksek olmasını bekliyoruz” sözleriyle konuştular.

Kdz.  Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat da, baharın geç gelmesi, yoğun yağışlar ve geceleri hava sıcaklığının düşmesi ile fındık üretiminin az olacağını ama randımanın yüksek çıkmasını beklediklerini ifade etti.Bu yıl tüm ürünlerde elma, armut, erik gibi meyvelerin önceki yıla göre daha az verimli olduğunu dile getiren Pulat, “Bu durum havaların etkisinden kaynaklanmaktadır. Baharın geç gelmesi, yağmurların yoğun olması, gecelerin soğuk geçmesi havadaki dengesizlik nedeniyle bitkilerin çoğunun çiçekleri dökülmüştür. Ancak fındık bunlara nazaran ikinci bir döküm yaptığı için nispeten bu havalardan etkilenmemektedir. Fındıklar seyrekte olsa fevkalade randımanlı ancak fındık azdır. Yani fazla diyemeyiz. Ancak bu durum karşısında fındıkların veriminden dolayı veya verim düşüklüğünden dolayı bu seneki fındık fiyatındaki beklentimiz çiftçiyi sevindirecektir. Bu ümitle buna bakmaktayız. Toprak mahsulleri bu senede fındık alacak. Ancak, fındık pazara tüccarın elinde biraz daha farklı düşecektir ve fiyat artışı olacaktır. Her ne kadar ürün az olsa da randıman çok olacaktır. Şuan ki duruma göre randıman fındıkta yüksek beklentimiz vardır. Çünkü havalar serin ve yağışlı gidiyor. Bu şuan fındığın randımanlı oluşunu göstermektedir” sözleriyle konuştu. 

 

ORGANİK TARIM HEDEFİ

 

Adil Pulat, “Biz bu sene organik tarım yetiştiriciliği konusunda Ziraat Odası olarak bir atağa kalkmak istiyoruz. Tüm teşkilatımız her şeyimiz hazır. Bölge bölge, yöre yöre, köy köy dolaşacağız. Buralarda organik tarım yetiştirilmesi konusunda çiftçilerimizi bilgilendirmiş olacağız. Çünkü sebebi de şudur. Bu sene ÇKS kayıtlarında organik çiftçi kaydı olarak geçen çiftçilerimiz 2010 yılında 18 TL dönüm başına devletten destek alacaklardır. Diğer desteklerle beraber bu para 28 TL olacaktır. Organik tarımla beraber diğer desteklerin çiftçimize verilmesi çiftçimizi sevindirecektir. Tabi bu şu demektir. Organik tarım yetiştirmek için mutlaka sertifikasyon kuruluşlarından yani yetkili sertifikasyon kuruluşlarıyla anlaşması demektir. Bu öncülüğü de Ziraat Odası yapacaktır.

Ziraat Odası öncülüğünde çiftçilerimizi bu konuda bilgilendireceğiz. Bu konuda çiftçilerimize yardımcı olacağız. Tüm hazırlıklarımız tamamlanmıştır” dedi.