Zonguldak Belediye Meclisi, Mayıs ayı ilk toplantısını dün yaptı.
İsmail Eşref başkanlığındaki Belediye Meclisi toplantısına, tüm üyeler katıldı. Toplantı gündeminde yer alan 2008 Mali Yılı Kesin Hesabı hakkındaki rapor, görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi. Yine gündemde yer alan, 1 TL'lik Katı Atık Bertaraf Bedeli'nin 4 TL'ye çıkarılması konusu, Başkan İsmail Eşref bazı ön bilgiler verdikten sonra Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderildi.

BORÇ 164 MİLYON TL
Belediye Başkanı İsmail Eşref, dünkü toplantıda, belediyenin genel borçları ile Nisan ayı gelir-gider tablosu konusunda ayrıntılı bilgiler verdi.
Eşref, Zonguldak Belediyesi'nin toplam borcunun 163 milyon 823 bin 962 TL olduğunu açıkladı. Belediye borçları içinde; Vergi Dairesi, SSK ve Emekli Sandığı borçları yaklaşık 110 milyon TL, banka kredisi 25 milyon Tl, işçi alacakları 9 milyon TL, emekli alacakları 5 milyon TL, BEDAŞ 6 milyon TL, piyasa 5 milyon TL, sendika 2 milyon TL ve diğer borçlar 2 milyon TL olarak yer tutuyor.

AYLIK AÇIK 1 MİLYON TL'NİN ÜSTÜNDE
Başkan Eşref, Zonguldak Belediyesi'nin Nisan ayı gelir-gider tablosunu anlatırken, aylık yaklaşık 3 milyon TL gider, 1 milyon 921 bin TL gelir, sonuç olarak aylık 1 milyon 79 bin TL açık verildiğini dile getirdi.

"BORÇ DEĞİL, HİZMET KONUŞACAĞIZ"
Eşref, gelir-gider dengesini sağlamak için ilk etapta tasarruf yapacaklarını ve tahsilatı artıracaklarını belirterek, şunları söyledi;
"Barajda 6 tulumba şehre su veriyor. Şehirde de 11 tulumba yüksek mahallere su basıyor. Barajın 6 tulumbasının yaktığı sarfiyat 120 bin TL. Daha önce belediye Enerji Tüketim Vergisi alıyordu. Yaklaşık 150 bin TL civarındaydı. Bunu alamaz hale geldi. Borcumuzu BEDAŞ'la mahsuplaşıyorduk. Bu yük yeni geldi. Bir de çöp nakli nedeniyle ZONÇEB yükü arttı. Şimdi 24 kilometreye çöp dökülüyor. Bu da bize aylık 120 bin TL'ye yük oluyor. Gelir-gider dengesini sağlamak için iki yolumuz var. Birincisi, tasarrufa gidiyoruz, ikincisi tahsilatı artırıyoruz. Tasarrufa gitme tedbirlerini uygulamaya başladık. Aylık yakıt masrafımız 34 bin TL'ye düştü. Fen İşleri çok faal çalışmadığından iki kamyon kiralamasını kaldırdık. 66 bin TL araç kiralamasından tasarruf yaptık. Mevcut kiralanan araçlarının yarısını karşılıklı anlaşıp iptal etmek istiyoruz. İleriki günlerde de 6 taşeronu azaltmak istiyoruz. Taşeron ve araç kiralama işimiz 250 bin TL tutuyordu. Böylelikle bunu yarı yarıya indirmeyi hedefliyoruz.
Enerji tasarrufuna gidiyoruz. Kaptaj suyunun baraja basımını durdurduk. Aylık 30 bin TL tasarrufa gittik. Elektrik sarfiyatını azaltmayı planlıyoruz. Mesaileri kaldırdık. Mesai yaptırmıyoruz. Zorunlu yapılsa da mesai ücreti ödemiyoruz, fedakarlık bekliyoruz. Tasarruf yaparsak, tahsilatlarımızı da doğru yapabilirsek, tahsilatı yüzde 60-70'lerden yüzde 100'lere çıkartırsak biz bu işi başarırız. Hep birlikte başaracağız. Çünkü bu Meclis'te hep birlikte karar alacağız. Geçinmek zorundayız. Çünkü geçinebilmek ve yatırım yapmak için göreve geldik. Ocak ayından itibaren gündeme gelen Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin aylık yaklaşık 150 bin TL olan giderini karşılamak için bir önceki Meclis'te 1 TL olan Katı Atık Bertaraf Bedeli'ni 4 TL'ye çıkartmak istiyoruz. Zonguldak Valiliği'nden 4 aydır ZONÇEB borcumuzu ödeyemediğimiz için uyarı yazısı aldık. Tahsilatı artırmanın yolu da su bedellerini ödenebilir hale getirmek. Aylık yüzde 2.5, yıllık yüzde 30 su borcu faizi var. Vatandaşımızın geriye dönük 1.5 milyon TL tutarındaki su borcunu Haziran'ın 15'ine kadar ödediği takdirde faizi yüzde 30'dan yüzde 9'a düşüreceğiz. Geçineceğiz, hizmet vereceğiz. Beraberce Zonguldak'ta çok güzel hizmet yapacağız. Artık borç konuşmayacağız. Bundan sonra hizmeti konuşacağız."

İZLEYENLER
Belediye Meclisi toplantısını; Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Musa Yüce, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Atıf Mete, Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Cavit Zülfikar, Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Ali Çapri, Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Sağlam, Belediye Meclisi eski üyeleri Namık Aşcı ve Necmi Özbay, mahalle muhtarları ile az sayıda vatandaş izledi.
Aynı gün yapılacak ZONÇEB toplantısı nedeniyle yarım saatte bitirilen ilk toplantı, Mayıs ayı ikinci toplantısının 7 Mayıs 2009 Perşembe günü yapılmak üzere kapandı.