* Hema'nın Ereğli'ye termik santral kurma girişimindeki ısrarı devam ediyor. Köseağzı'nda başarılı olamayan Hema bu kez gözünü Ballıca Köyü'ndeki Kireçlik'e  dikti. Bu girişimler üzerine Yalı boyu köylerinde oturan vatandaşlar seslerini yükseltmeye hazırlanıyor.

Kdz. Ereğli'nin Yalı boyu köyleri olarak bilinen Ballıca, Sücüllü, Bayat, Cemaller, Elmacı, Tepeören, Terzi ve Üçköy köylerini direkt olarak etkileyecek olan termik santral konusu bu yörede yaşayanlar ile bölgemizde bir kez daha büyük rahatsızlık yarattı.

KÖSEAĞZINA GÖZ DİKMİŞLERDİ

Hema'nın 150 MW gücünde Kdz. Ereğli'nin tam da nefes alabileceği tek nokta olan Köseağzı'na termik santral kurmak için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurarak ÇED raporu almak istemesi üzerine ilçe kamuoyu ayağa kalkmış ve bu konuda bir çok eylemde bulunmuştu. TTK Armutçuk Müessesesi'ne ait sinemada Hema tarafından düzenlenen toplantıya Ereğli'den de büyük katılım olmuş ve toplantıda yaşanan gerginlik üzerine Zonguldak Çevre Müdürü Nazmiye Uzun toplantıyı iptal etmek zorunda kalmıştı. Daha sonra Çevre ve Orman Bakanlığı'nda yapılan toplantıya Kdz. Ereğlililer otobüslerle giderek katılmışlar ve Ankara girişinde de polis tarafından önleri kesilmişti. Ereğliler polis barikatında bekletilirken, bakanlıktaki toplantıya Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ta katılmış ve Ereğlililerin termik santralı istemediklerini belirterek, belediyenin de bu alanı plaj yapacağını söylemişti.
Köseağzı'nın "Günü birlik turizm alanı" olduğu için başlatılan bu girişim bakanlık tarafından format edilmeyerek iptal edilirken, Hema bu kez gözünü Kireçlik'e dikmişti.

ŞİMDİ DE KİREÇLİK'İ YOK ETMEK İSTİYORLAR

Kdz. Ereğli'de "yalı boyu köyleri" olarak bilinin Ereğli-Zonguldak sahil istikametinde bulunan köylerde yaşayanlar, Kireçlik'e termik santral kurma girişimine çok sert sözlerle tepki gösterirken, köy muhtarlarının da önümüzdeki günlerde Ereğli'de düzenleyecekleri basın toplantısı ile bu girişime ödünsüz karşı olduklarını açıklayacakları öğrenildi.
TTK Armutçuk Müessesesine bağlı olarak uzun yıllar kömür üretilen Kireçlik, daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'ne öğrencilerin ve öğretim üyelerinin pratiklerini geliştirmeleri için düşünülmüş ve aralarında ünlü sanatçı Emel Sayın'ın eski eşi olan İsmet Kasapoğlu'nun da bulunduğu öğretim üyeleri tarafından İTÜ'ye sosyal tesisler olarak düşünülmüştü. Deniz otobüsleri ile İstanbul-Kireçlik arasında sağlanacak ulaşım ile doğa güzeli Kireçlik'in çok amaçlı değerlendirilmesine dönük bu girişim başarıya ulaşamayınca Kireçlik gündemden düşmüştü. TTK'nın bir çok lojmanının bulunduğu bu alandaki tesisler zamanla yıkılmış ve yok olmuşken, Bayat-Ballıca köyleri arasındaki bu alan Kdz. Ereğli Belediyesi'nin de dikkatini çekerek, "Ereğli'nin geleceği" şeklinde değerlendirilmişti. Kdz. Ereğli'nin batı yakasında kurulan tersaneler ve sanayileşme ile tıkanan gelişmesinin sahil boyunda açılım sağlayacağı tek alan olan Kandilli ve Kireçlik yönünde yeniden termik santral kurulması için Hema'nın hareketlenmesi, sağduyu sahili çevreler tarafından dikkatle izleniyor.