Uzmanlar grip salgını konusunda vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Yatağa düşürüp uzun süre yatıran gribe karşı korunmayla ilgili görüşlerini açıklayan ve bir dönem Kandilli dispanserinde görev yapan Dr. Kemal Yurtbay,  arasında gripal enfeksiyonlarda ilacın yerinin olmadığına vurgu yaparken.

hastalığın kalp krizini tetikleyebileceğini tehlikesine de işaret etti.

Yurtbay’ın açıklaması şöyle:

“Bir hekim olarak, bu kış mevsiminde oldukça yaygınlık gösteren, hastane acillerini ve polikliniklerini yok yere meşgul eden ve korkunç maddi kayba ve işgücü kaybına yol açan gripal enfeksiyonlar ve tedavisi hakkında başta hekimlerimiz olmak üzere halkımızı bilgilendirme ihtiyacı duydum.
Bir kere bu hastalık grubu viral kaynaklı olduğu için tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Antigripal denilen ilaçlar ise, bağışıklık sisteminin bir reaksiyonu olan ateşi, solunum yollarındaki ödemi ve sekresyonu minimuma indirerek geçici bir rahatlama sağlasa da, bağışıklık sistemini zayıflattıkları için hastalığın iyileşme süresinin daha da uzamasına neden olmaktadırlar. Ayrıca antigripal ilaçların içeriğinde bulunan psödoefedrin maddesi, çocuklarda halüsinasyonlara; yetişkinlerde ise damarları büzücü ve kan basıncını yükseltici etkisi nedeniyle kalp krizine ve inmeye bile yol açabileceği düşürülmesi amacıyla ateş düşürücülerin kullanılması uygundur.
Hastalığın süresi, kişinin bağışıklık sisteminin gücüne bağlıdır.
Bağışıklık sistemini bilinmelidir.
Antiviral denilen ilaçların etkisi ise sınırlıdır.
Demem o ki, gripal enfeksiyonlarda ilacın yeri sıfıra yakındır. Yalnız 38 derecenin üzerindeki ateşin, yeni doğanlarda havaleye neden olmaması, yaşlı hastalarda ise taşikardiye yol açmaması için güçlendirmek için ise; bir süre istirahata çekilmeli, mayalı gıdalar (yoğurt, kefir, peynir, turşu, sirke, kırmızı şarap vs), koyu renkli ve çiğ sebzeler(brokoli, siyah turp, havuç vs.) ve bol su tüketilmelidir.”