Yerel gazetecileri yandaş olarak gören zihniyet, rakip partinin reklamlarını ve haberlerini yayımladığı nedeniyle üyesi olan partili gazeteciyi disipline verdi.

 

CHP Devrek İlçe Örgütü, gazeteci İbrahim Tığ'ı bu nedenle disipline verip kınama aldırdı ama, YDK bu kararı bozdu.

 

 

    Devrek'te yayımlanan Bölge Haber Gazetesinin Sahibi ve CHP Üyesi İbrahim Tığ'ın başına gelen pişmiş tavuğun başına geldi. Yerel Gazetelerin yayınlarını devam ettirebilmek için çok yönlü zorlu şartları aşabilmek için büyük özveriyle yürüttükleri mücadeleyi anlamayanlar, Tığ'ı AKP haberlerini yayımladığı ve AKP'nin reklamlarını yayımladığı için disipline vererek kınama aldırdılar. Tığ, kınamaya itiraz etti ve konuyu  CHP Yüksek Disiplin Kurulu'na taşıyınca kınama cezası kaldırıldı.

 

Olayla ilgili olarak gazeteci meslektaşımız İbrahim Tığ'ın haberi aynen şöyle:

 

    12 Haziran 2011 Genel Seçimleri sürecinde AKP Zonguldak Milletvekili adayı Özcan Ulupınar'ın reklamını, AKP lehine ve CHP alehine haberler ve yayımlar yaptığımız gerekçesiyle Cumhuriyet Halk Partisi Devrek İlçe Başkanlığı tarafından, Kesin ihraç istemiyle  Zonguldak İl Disiplin Kuruluna sevkedilen ve burada da 'kınama' cezası verilen 26 yıllık CHP üyesi İbrahimTığ'ı, CHP Yüksek Disiplin Kurulu akladı.

    

OLAY NASIL GELİŞTİ?

    12 Mart 2011 Genel seçimleri döneminde gazetemiz Sahibi İbrahim Tığ, AKP Zonguldak Milletvekili adayı Özcan Ulupınar ile reklam anlaşması yaptı. Bu anlaşmayı bütün zorlamalarına rağmen CHP İlçe Teşkilatı yöneticileri bozamadı. Bozamazdı çünkü ticaretimizi kimsenin engelleme hakkı yoktu. Bunun üzerine, Devrek CHP İlçe Yöneticileri, Özcan Ulupınar'ın reklamını, haberlerini, AKP lehine ve CHP aleyhine yayımlar yaptığımız gerekçesiyle

Tığ'ı 'partiden kesin ihraç istemiyle' İl Disiplin Kurulu'na sevk etti. Tığ, CHP İl Disiplin Kurulu üyelerine hem sözlü hem de yazılı savunmasını yaptı.

    Savunmam da şu hususa dikkati çektik; Devrek CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyelerinin iddiaları, 12 Haziran genel seçimleri sürecini kapsıyor, oysa şikayete konu olan yazımız  12 Haziran'da biten seçimden 12 gün sonra yani 24 Haziran 2012 tarihini taşıyor, burada bir çelişki var; seçim dönemi deniliyor seçimden 12 gün sonraki yazımız kanıt gösteriliyor.

 

İL KINAMA CEZASI VERDİ

   CHP İl Disiplin Kurulu Başkanlığı, 29.12.2011 tarihinde toplanarak hakkımızda Parti Disiplin Yönetmeliğinin  11. Maddesi(…partiye alınmalarında yasal ve tüzüksel sakınca bulunanlara…)'ni gerekçe göstererek tarafımıza kınama cezası verdi.

   Zonguldak CHP İl Başkanlığı tarafından verilen bu 'kınama cezasına 20.12.2011 tarihinde, İl Başkanlığı tarafından gönderilmek üzere, CHP Parti Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığına itiraz da bulunduk.

 

CHP PARTİ YÜKSEK DİSİPLİN KURULU BAŞKANLIĞINA SÖZLÜ VE YAZILI İFADE VERDİK.

   Gazetemiz sahibi ve CHP Üyesi İbrahim Tığ, CHP Genel Merkezine çağrılarak, 11 kişilik Parti Yüksek Disiplin Kurulu üyelerine karşı 23.02.2012 tarihinde sözlü ve yazılı savunmasını yaptı ve gerekli belge ve bilgileri üyelere teslim etti.

 

YÜKSEK DİSİPLİN KURULU KINAMA CEZASININ KALDIRILMASINA CEZA VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA KARAR VERDİ

    CHP Yüksek Disiplin Kurulu, İbrahim Tığ'a tebliğ ettiği 2012/Esas ve 2012/13 nolu kararıyla, Zonguldak İl Disiplin Kurulu'nun verdiği 'kınama' cezasını kaldırdı ve Ceza verilmesine yer olmadığını oy birliğiyle karar verildiğini, bildirdi.

   Söz konusu karar da şu görüşlere yer verildi: Yapılan incelemede adı geçene, ilişkin gerekçeli disiplin kurulu kararının dosyada bulunmadığı, bu itibarla niçin kınama cezası verildiğinin anlaşılmadığı, savunmaya göre sahibi bulunduğu Bölge Haber gazetesinde çıkan yazılar ve ilanlar sebebiyle ceza verildiği anlaşılmıştır. Bu gazetede çıkan yazılar, ağırlıklı olarak partinin propagandası niteliğinde olup, lehe yazılardır. AKP'nin ilanları profesyonel gazetecilik icabından olarak yayınlanmış, paralı ilanlardır. Ayrıca, yayın hayatına devam eden bir gazetenin editoryal yöneliminden dolayı, parti üyesi olan sahibine disiplin cezası verilemez. Kaldı ki disiplin cezalarının gerekçeli olması ve tüzüğün hangi maddesinin ihlal edildiğinin de açıkça belirtilmesi gerekir. Bu şartları taşımayan disiplin cezası yolsuzdur. Kaldırılması gerekir.

    Yukarıda açıklanan gerekçeye göre, disipline sevk edilen Zonguldak ili, Devrek ilçesi üyesi İbrahim Tığ hakkında, Zonguldak İl Disiplin Kurulu tarafından 27.12.2011 gün ve Esas. 2011/05, Kr. 2011/05 sayılı kararla verilen kınama cezası usul ve yasaya aykırı olduğundan, KALDIRILMASINA; dosya ve delil durumuna göre, CEZA VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA katılanların oy birliğiyle karar verilmiştir.

 

TIĞ, PARTİ YÖNETİMİNİ MAHKEMEYE VERECEK

   Gazeteci, CHP Üyesi İbrahim Tığ, üyeliğinin askıya alındığı bir dönemde partinin önseçim ve delege seçimlerini yaptığını ve bu süreçte Delege ve Önseçim delegeliğine aday olamadığı için, Cumhuriyet Halk Partisi Devrek İlçe Başkanlığının bu seçimlerine yasal yollardan itiraz edeceğini, söyledi.

   Tığ, verilen bu kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek; Particiliğimi bir kenara bırakıp ticaretimi sorgulayan bir yönetimle yasal yollarla mücadele edeceği görüşlerini ifade etti.