Kdz.Ereğli’de özel bir hastanede Cildiye Uzmanı olarak görev yapan Doktor Tanzer Nesil, özellikle son bir ay içerisinde 1 ve 2. derece yanık şikayetlerinden dolayı başvuranların sayısında artışlar yaşandığını söyledi.

Kdz. Ereğli’de özel bir hastanede Cildiye Uzmanı olarak görev yapan Dr. Tanzer Nesil, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte yanık vakalarında artış olduğunu belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Gündüz 11.00 ve 16.00 saatleri arasında kesinlikle güneşlenilmemesi gerektiğin belirten Nesil, “Yaz ayları ve aşırı sıcaklarla birlikte bronzlaşmak isteyenler, dengesiz ve korumasız güneşlenmenin kurbanı olabiliyor. Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arası güneşin mor ötesi olarak tanımlanan ultraviyole ışınlarına uzun süreli ve korumasız şekilde maruz kalınması ciltte tehlikeli yanıklara yol açmasının yanı sıra zamanla cilt kanseri riskini önemli ölçüde arttırıyor. Dengeli ve korumalı şekilde güneşlenmenin faydası da vardır. Ancak, birçok kişi bronzlaşmak uğruna güneşin zararlı ışınlarına aşırı derecede ve korumasız olarak maruz kalmaktadır. Hastanemize gelen güneş yanıklarından dolayı başvuranların sayısı fazladır” dedi. Beyaz tenli yapıya sahip olan kişilerin yüksek faktör olarak tanımlanan 45-50 numaralık koruyucu krem ve yağları kullanmaları gerektiğini ifade eden Dr. Nesil sözlerini şöyle sürdürdü:
“Beyaz tenliler özellikle bu aylarda 45-50 faktörlük koruyucular kullanmalıdır. Güneşin zararlı ışınları beyaz tenlere daha fazla etki ediyor. Bu kişiler sadece denize, tatile gittiklerinde değil, dışarı çıkmadan önce bu güneş koruyucularını 15 dakika önce sürmeleri gerekir. Yine güneşlenen kişiler 11.00'e kadar ya da 16-17.00 saatlerinden sonra olan zaman dilimini tercih etmeleri gerekir. Güneş koruyucuları denize her girildikten sonra tekrarlanmalıdır.”

2-3 LİTRE SU TÜKETİN

Güneşin özellikle kalp, damar, tansiyon, şeker ve benzer kronik rahatsızlıkları olan kişilerin güneşten ve aşırı sıcaklardan kaçınmaları gerektiğini kaydeden Nesil, “Özellikle kalp, damar, tansiyon, şeker ve benzer kronik rahatsızlıkları olan kişiler mümkün olduğunca özellikle öğlen saatlerinde güneşe çıkmaması gerekiyor. Ayrıca sıcak çarpmalarına karşı şapka kullanılması ve güneş ışınlarını yansıtıcı özelliği bulunan açık renk giysilerin tercih edilmesi gerekir. Mutlak suretle her yetişkinin yaz aylarında günde ortalama 2-3 litre su tüketmesinin şarttır” diye konuştu.