Termik cehennemine çevrilen ve çevrilmeye de devam edileceği açıklanan Zonguldak’ta, Bülent Ecevit Üniversitesi de, “Batı Karadeniz’in en büyük kanser araştırma merkezini kurduk” gururunu ilan ediyor.

Zonguldak’ta var olan 4 termik santrale yenilerinin eklenmesi için çalışmalar devam ederken, santrallerin kurulu bulunduğu Çatalağzı bölgesi de, belediyenin meclis kararı ile “Biz başka yere taşıyın” kararı ile valiliğe başvurduğu bir süreçte, termik santral bacalarının yarattığı tehlikeye vurgu yapan CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

 

Turpcu’nun bu yanıtları hayati önem taşıyan soruları önergeye şöyle aktarıldı:

 

“Zonguldak partikül madde kirliliği açısından Türkiye’nin en kirli şehirlerinden birisidir. Elimizdeki veriler Zonguldaklıların AB ve Dünya Sağlık Örgütü’nün standart değerlerinin ve limitlerinin üstünde hava kirliliğine maruz kaldığını göstermektedir” diyen Milletvekili Turpcu, bugüne kadar termik santrallerin yapıldığı yerlerde solunum sistemi hastalıklarından, kanser hastalığına kadar halk sağlığını tehdit eden pek çok sonucun ortaya çıktığının bilimsel verilerle ortaya konulduğunu hatırlatarak bu konuda Sağlık Bakanlığının Zonguldak için yaptığı bir çalışma olup olmadığını, yeni santraller yapılırsa ortaya çıkacak sağlık etkileri ile ilgili modelleme çalışması yapılıp yapılmadığını sordu.

 


Milletvekili Turpcu, Bakan Akdağ’dan şu soruların cevabını istedi:

 

1-      Zonguldak’ın mevcut hava kirliliği göz önüne alındığında, kömürlü termik santrallerin halk sağlığına olumsuz etkilerine dair Bakanlığınızın değerlendirmesi nedir?

 

2-      Son 10 yılda Zonguldak’ta yaşayan kaç çocuğa astım, bronşit teşhisi konulmuştur? Bu çocukların hastalık nedenleri ve tedavileri yakından takip edilmekte midir? Bunun termik santral bulunmayan diğer illere göre oranı nedir?

 

3-      Santrallerin bulunduğu çevrede yaşayanlarda sağlıkları en çok bozulmaya aday olan risk grupları olan çocuklar, yaşlılar, astım hastaları, süreğen tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) olanlar ile ilgili hangi tedbirler alınmıştır?

 

4-      Partikül maddelerin solunması sonucunda içerisinde astım atakları, akciğer dokusunda hasar, inme, kalp atakları ve erken ölümlerin de bulunduğu çok geniş bir yelpazede sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bilinmektedir. Zonguldak`ta mevcut bulunan ve yapılmak istenen termik santrallerin halk sağlığı açısından ortaya çıkardığı ve çıkaracağı olumsuzlukları engellemek için Bakanlığınızca hangi önlemler alınmıştır? Santraller yapılırsa ortaya çıkacak sağlık etkileri ile ilgili modelleme çalışmanız var mıdır? Bölge halkının ileride karşılaşabileceği sağlık sorunları ile ilgili bir yol haritanız var mıdır?

 

5-      Ülkemizdeki kömürlü termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunlarının maliyetinin toplam sağlık harcamalarındaki payı nedir? 2002`den bu yana nasıl değişmiştir? Bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

 

6-      Hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ile mücadele için acil eylem planı oluşturulmuş mudur? Sağlık Bakanlığının enerji yatırımlarında halk sağlığını ilgilendiren hususlarda karar vericiler arasında olması için bir çalışmanız veya çabanız olacak mıdır?

 

7-      Bugüne kadar termik santrallerin yapıldığı yerlerde solunum sistemi hastalıklarından, kanser hastalığına kadar halk sağlığını tehdit eden pek çok sonucun ortaya çıktığı bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Bu konuda Bakanlığınızın Zonguldak için yaptığı bir çalışma var mıdır? Varsa, sonuçları nelerdir?

 

8-      Zonguldak’ta hali hazırdaki hava kirliliği nedeniyle halkı bilgilendirmek için hangi acil önlemler alınmıştır? ​