-'Çevre Düzeni Planı'nda; Kültür ve Tabiat Varlıkları (Doğal, Arkeolojik, Kentsel SİT alanları), ÖÇK alanları, Tarım Alanları, Su havzaları ve Sulak alanlar, Orman Alanları, Milli Park ve Tabiat alanları, Kültür ve Turizm Gelişim Bölgeleri, Yayla ve Mera alanları gibi koruma alanlarının tamamının ya da bir kısmının Çevre Düzeni Planı (ÇDP) içerisinde yer almadığı bilgisi doğru mudur?

- Karadeniz Bölgesinde, 'Çevre Düzeni Planı'nda ruhsat ve izin verilmiş taş ocağı, maden alanı, Termik ve HES gibi enerji santrallerinin sayısı nedir? Bu sahalar hangi illerimizdedir? İzin verilen alan büyüklükleri nelerdir?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP'nin Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk, Çevre Düzeni Planında (ÇDP) koruma alanlarını ve büyüklüklerini ve 2002 yılından bu yana koruma alanı statüsü verilmiş alan bulunup bulunmadığını da sordu.

Köktürk bu soru önergesine sebep olan açıklamaları ve gelişmeleri şöyle sıraladı:

*Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG), dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilen Karadeniz Bölgesi'ndeki 7 ili kapsayan çevre düzeni planına, taş ocakları, enerji santralleri ile maden sahalarının işlendiğini, ancak turizm bölgeleri ile SİT ve diğer koruma alanların işlenmediğini açıkladı.

*MMG Genel Başkan Yardımcısı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, hazırladıkları ve Başbakan ile ilgili Bakanlara gönderecekleri raporlarda bu duruma dikkat çektiklerini belirterek, "Çevre düzeni planı, gerçekten akıllara zarar yanlış bilgi ya da ciddi hatalar içeriyor" dedi.

*Dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Bayburt illerini kapsayan, 'Çevre Düzeni Planı' hazırlandı. Bölgenin gelecekte planlanmasına yön verecek olan ve bir süre önce askıya çıkarılan plana, hazırlandığı illerde eksiklikler olduğu gerekçesiyle çeşitli kesimler tarafından itirazlar yapıldı.

*Mimar ve Mühendisler Grubu da, planla ilgili olarak 7 ili kapsayan bir çalışma ile rapor hazırladı. Raporun ayrıntılarını açıklayan MMG Genel Başkan Yardımcısı, Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) çerçevesinde dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Karadeniz'de 7 ili kapsayan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının karakteri incelendiğinde, gerçekten akıllara zarar yanlış bilgi ya da ciddi hatalar içerdiği gerçeğinin görüldüğünü söyledi. 
Ve soru önergesindeki yanıtlanması istenenler: 

*Dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Bayburt 7 ili kapsayan, 'Çevre Düzeni Planı'nda; Kültür ve Tabiat Varlıkları (Doğal, Arkeolojik, Kentsel SİT alanları), ÖÇK alanları, Tarım Alanları, Su havzaları ve Sulak alanlar, Orman Alanları, Milli Park ve Tabiat alanları, Kültür ve Turizm Gelişim Bölgeleri, Yayla ve Mera alanları gibi koruma alanlarının tamamının ya da bir kısmının Çevre Düzeni Planı (ÇDP) içerisinde yer almadığı bilgisi doğru mudur?

*7 ili kapsayan ÇDP'nda, koruma alanı statüsüne haiz alanların yerleri ve büyüklükleri nedir? 

*Aynı bağlamda ÇDP planına göre Zonguldak'ın da içinde bulunduğu Batı Karadeniz Bölgesinde koruma alanı statüsüne haiz alanların yerleri ve büyüklükleri nedir?

*2002 yılından bu yana AKP Hükümetlerince koruma alanı statüsü verilmiş alanlar var mıdır? Varsa bu alanlar hangileridir?

*AKP Hükümetlerince koruma alanı statüsü kaldırılmış veya koruma alanı küçültülmüş ya da Arkeolojik/Doğal/Kentsel SİT gibi 1. Derece olan korunma statüleri 2. veya 3. Dereceye düşürülmüş koruma alanları var mıdır?
Varsa bu alanlar hangileridir, bugün ne tür amaç ve plan kararı ile yönetilmektedir?

*Tüm Karadeniz Bölgesinde, 'Çevre Düzeni Planı'nda ruhsat ve izin verilmiş taş ocağı, maden alanı, Termik ve HES gibi enerji santrallerinin sayısı nedir? Bu sahalar hangi illerimizdedir? İzin verilen alan büyüklükleri nelerdir?

*Taş ocakları, maden alanları, Termik ve HES gibi enerji santrallerinden bağımsız mahkemelerce 'kamu yararı bulunmadığı' gerekçesiyle durdurulan projeler nelerdir?