Alaplı İlçe Nüfus Müdürü Halil İpek, Adres değişikliklerini 20 iş günü içinde bildirmeyen ve gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar idare para cezası kesileceğini bildirdi. 
İpek, Adres değişikliği yapmayan kişilerin ceza işlemine karşılaşmaması için Nüfus müdürlüğüne gelerek işlemlerini yaptırmalarını istediklerini belirterek, 2012 yılında cezaların arttığını söyledi.
Adres değişikliği yapanların 20 iş günü süre tanındığını kaydeden İpek, şunları söyledi;
Medeni Kanununuz yerleşim yerini bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz, hükmü ile Yerleşim yerinde yerleşme ve sürekli kalma esasını getirmiştir. Yine Medeni Kanunumuz Bir yerleşim yerinin değiştirilmesi yenisinin edinilmesine bağlıdır, hükmü ile yeni bir yerleşim yeri edinilmediği sürece adres beyanında bulunulamayacağına açıklık getirmiştir. Yine Medeni Kanunumuz: Bir öğretim kurumuna devam etmek için bir yerde bulunma ya da eğitim, sağlık, bakım veya ceza kurumuna konulma, yeni yerleşim yeri edinme sonucunu doğurmaz, hükmü ile bu tip gerekçelerle adres beyanında bulunmanın kanunlarımıza aykırı olduğu açıklanmıştır. Bu şekildeki gerekçelerle adres beyanında bulunmak da gerçeğe aykırı adres beyanı sonucunu doğurmakta ve idari para cezasını gerektirmektedir. Kanun hükümlerine aykırı adres beyanında bulunanlar ile yeni bir yerleşim yeri edinenlerin bu yeni yerleşim yerine taşındıktan sonra 20 iş günü içerisinde yeni adres kaydı yaptırmayanlara ilişkin idari para cezaları 2012 yılında; Gerçeğe aykırı adres beyanı için: 782.-TL, Adres Beyanını geç bildirim için: 390.-TL. Olarak belirlenmiştir.Bu nedenle, vatandaşlarımızın idari para cezası ile karşılaşmamaları için, adres beyanlarını zamanında yapmaları, kanunda açıklandığı şekilde yerleşim yeri edinenlerin adres beyanında bulunmaları, herhangi bir iş, sağlık, çocuklarını istedikleri bir okula kaydettirebilme gibi nedenlerle adres kaydı yaptırmamaları kendileri açısından önem arz etmektedir. Ayrıca, mevzuatımızda bildirim zorunluluğu olmamakla birlikte, vatandaşlarımızın, Yerleşim yeri dışında kalan ve geçici süre ile oturulan yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü konutlara ait adreslerini, yerleşim yeri adresini değiştirmeden DİĞER ADRES olarak beyan etme hakları da vardır. Bu şekilde beyanda bulundukları takdirde nüfus müdürlüklerinden ve muhtarlıklardan aldıkları Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesinde (İkametgâh) her iki adres de görünmektedir. Biz bu noktada, vatandaşlarımızın zor durumda kalmamaları ve idari para cezası ile karşılaşmamaları açısından zamanında ve doğru adres kaydı yaptırmalarını istiyoruz.