Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın taşımalı ilköğretim okulu uygulamasındaki yanlışından döndüğünü bildirdi.
Aşkar, yazılı açıklamasında, bakanlığın bir önceki genelgesi doğrultusunda belediye sınırları içerisinde kesinlikle taşımalı ilköğretim uygulaması yapılmayacağı, yapıldığı takdirde de giderlerin valiliklerce karşılanacağı yönündeki yanlışlığın düzeltildiğini belirtti.
İl genelindeki 1950 öğrencinin taşımalı eğitim kapsamından çıkarılarak, 1 milyon 800 bin liralık bir maliyetin valiliklere yüklenmesine yol açacak uygulamadan vazgeçildiğini anlatan Aşkar, şunları kaydetti:
"Bakanlığımız İlköğretim Müdürlüğü'nün 9 Nisan 2009 tarih ve 6371 sayılı yazısı ekindeki 2009/33 nolu genelgesinde, 'Belediye sınırları içerisinde kesinlikle taşımalı ilköğretim uygulaması yapılmayacak, yapıldığı takdirde Bakanlık ödenek göndermeyecek ve giderleri valiliklerce karşılanacak' deniliyordu.
Bu genelge ile 1950 öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamından çıkarıldı ve 1 milyon 800 bin TL'lik taşıma maliyeti valiliklere yüklendi. Bazı yerleşim yerleri her ne kadar belediye sınırları içerisinde olsa da merkez okullara uzaklığı 12 kilometreye kadar çıkıyor. Bu yerleşim yerlerinde toplu taşıma hizmeti olmuyor. Burada ikamet eden vatandaşların maddi durumlarına bakıldığında öğrencileri kendi imkanları ile merkez okullara ulaştırmaları da mümkün görünmüyor. Bölgemizin coğrafi şartları da ele alındığında ulaşımın ne denli zor olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Ayrıca bu yerleşim yerlerindeki okul binaları 1997-1998 eğitim-öğretim yılından bu yana taşıma ile öğrenciler merkez okullara nakledildiği için kullanım dışı kalmış, harap ve bakımsız durumda olduğundan tekrar eğitim öğretime kazandırılması büyük bir maliyet de gerektirmiyor. Köyler ve kasabalarımızdaki öğrenci ve velilerimizi mağdur edecek bu yanlışlık Eğitim Bir-Sen Genel Merkezi'nin Ankara bakanlıktaki girişimleri sonucu çözülmüş ve taşıma işleminin aynen devamına karar verilmiştir. Böylelikle bölgemiz büyük bir taşıma maliyetinden kurtuldu.
Bu sorunun çözümünde Zonguldak Valisi Sayın Erdal Ata'nın da bizzat bakanlık nezdindeki girişimleri önemli rol oynadı. Eğitim konusundaki çalışmalarını İzmit Valiliği döneminden bildiğimiz Valimize bu sorunu sahiplenmesi ve çözümü noktasındaki etkisinden dolayı teşekkür ediyoruz."