Zonguldak İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Yılmaz, Avrupa Birliği'nin 2007-2013 yılları arasında, ülkeye sağlanacak tüm mali yardımların, "Katlımı Öncesi Mali İşbirliği Aracı (IPA-Instrument for Pre-Accession Assistance)" altında toplandığını kaydetti. Bu kapsamda 'Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi ve Siyasi Kriterlere Uyum' bileşeninde ülkemize sunulacak tüm AB fonlarının kullanılmasından Program Otoritesi olarak Avrupa Birliği Genel Sekreterliği sorumlu olduğunu ifade eden Ali Yılmaz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"AB KATKI BÜTÇESİ
5 MİLYON 270 BİN AVRO"
"TPA Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi ve Siyasi Kriterlere Uyum bileşeni 2008 yılı programı kapsamındaki Okul Öncesi Eğitimin Güçlendiril-mesi Hibe Programı için tahsis edilen TC Hükümeti ve AB katkısı bütçesi 5 milyon 270 bin Avro'dur. Hibe Programı'nın faydalanıcısı, Milli Eğitim Bakanlığı olup sözleşme makamı, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı-Merkezi Finans ve İhale Birimi'dir."
Yılmaz, Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Hibe Programında hedeflenenleri şu şekilde sıraladı:
"FARKINDALIK
OLUŞTURULACAK"
"Özellikle dezavantajlı bölgelerde okul öncesi eğitim ve toplum temelli gündüz bakımı modellerinin yaygınlaştırılması. Okul öncesi eğitiminin güçlendirilmesi hedefine katkı sunabilecek taraflar arasındaki işbirliğinin ve diyalogun geliştirilmesi ve güçlendirilmesi. Mevcut okul öncesi eğitim sisteminin güçlendirilmesinin yanı sıra, farklı modeller geliştirilerek başta dezavantajlı çocuklar olmak üzere okul öncesi eğitimden faydalanan çocuk sayısının arttırılması. Okul öncesi eğitim hizmeti veren veya vermek isteyen kurumların personel kapasitelerinin geliştirilerek, mevcut okul öncesi eğitim hizmetlerinin kalitesinin arttırılması. Toplum genelinde okul öncesi eğitimin önemine ilişkin farkındalık oluşturulması sağlanacak."
BİLGİLENDİRME
TOPLANTILARI YAPILACAK
Söz konusu Hibe Programı, 81 ili kapsıyor. Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Hibe Programının teklif çağrısına, 8 Eylül 2009 tarihinde çıkıldı. Başvuru Rehberi ve Eklerine;
http://proieler.meb.gov.tr ve http://www.mfib.gov.tr adreslerinden ulaşılabilir. Projeler için son başvuru tarihi 23 Kasım 2009'dur. Söz konusu Hibe Programı hakkında bilgi edinmek isteyen kurum, kuruluş ve kişilere yönelik olarak 12 ilde bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.