CHP Zonguldak Milletvekili Köktürk, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemi ile Meclis başkanlığına soru önergesi verdi.

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara 60-80 TL arasında yardım dağıtılmakta olduğunu belirten soru önergesine başlayan Köktürk, yeşil kart sahibi olan fakir insanların başvuruları sonucunda dağıtılan parayı almak için Zonguldak Kent Merkezindeki Vakıfbank önünde uzun kuyruklar oluşturduğu, sırası gelenler polis ve güvenlik görevlileri gözetiminde bankaya alındığı, dışarıda kalanlar ise, sıcakta saatlerce bekleyerek, güvenlik güçleriyle zaman zaman tartışmalar yaşadığını belirtti.

Köktürk soru önergesinde şu görüşlere yer verdi. “Yoksul vatandaşlarımızın 60-80 TL arasındaki bu yardımı alabilmek için Zonguldak’ın çevre köylerinden yürüyerek geldikleri yerel basınımıza da yansımıştır: “Kent Merkezine 25 kilometre olan Seyfetler Köyünden parası olmaması nedeniyle yürüyerek geldiğini söyleyen 46 yaşındaki Şaban Fidan, boş ceplerini dışarı sarkıtarak hiç parası olmadığını gösterdi. Kimsesi ve kalacak yeri olmadığını söyleyen Fidan, ‘Köyden yaya geldim. Yaklaşık dört beş saat yürüdüm. Bir iki saattir de burada bekliyorum. Bu çileye 60 TL için katlandım.”

Bu ve buna benzer birçok haberin Ülkemizin değişik illerinde de basına yansıdığını görmekteyiz…

Bu bağlamda; konuşmalarınızda sık sık ülkemizin milli gelirinin 10 bin dolara ulaşacağını söylüyorsunuz, Zonguldak örneğinde olduğu gibi 60 TL yardım alabilmek için insanlarımızın saatlerle yol yürüyerek, saatlerce kuyrukta beklediği bir süreçte kişi başına düşen milli gelirle ilgili söylemelerinizi geri almayı ve halkımızdan özür dilemeyi düşünüyor musunuz? Ülkemizde işçiler işsiz kalırken, fabrikalar kapanırken, milli gelir azalırken, bütçe açık verirken, ihracat azalırken, büyüme eksiye düşerken ve halkımızın büyük bölümü açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verirken, Erdemir işçilerinin, “Yeter ki fabrikamız kapanmasın” diyerek ücretlerini yüzde 35 indirmeyi kabul ederken, insanlarımız 60 TL yardım alabilmek için saatlerce yürümeyi göze alırken, sizin 60 milyon TL’ye üçüncü uçağı almanız yurttaşlarımız arasında büyük tepkiye neden olmaktadır. Üçüncü uçağınızla ilgili kararı yeniden gözden geçirip uçağı geri iade etmeyi düşünüyor musunuz? Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yoksullara yaptığı 60 ila 80 TL arasında değişen bu yardımdan Zonguldak İlimiz ve ülkemiz genelinde 2008 ve 2009 yıllarında kaç kişi yararlanmıştır? Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yoksullara yaptığı 60 ila 80 TL arasında değişen yardım miktarını artırmak için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının Yardımlarının, kent merkezi dışındaki yurttaşlarımıza adreslerine gönderilmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?