İnşaatlarda çalışırken böbreğini tükenme noktasına gelen çaresiz baba yardım bekliyor. Böbrek yetmezliğinden işsiz kaldı, malulen emeklilik başvurusu reddedildi, böbrek nakli için bekleyen baba 1 yıldır işsiz.

 

Zonguldak’ta inşaatlarda alçı sıva ustası olarak çalışırken 1 yıl önce akut böbrek rahatsızlığına yakalanan 3 çocuk babası Ferhat İnan (36) hastalık, maddi imkansızlık ve bürokratik engeller nedeniyle zor günler geçiriyor. Hastalığı nedeniyle 9 aydır işe gidemeyen İnan, çocuklarını komşularının yardımıyla okula gönderebiliyor. Böbrek nakli için başvuran İnan, malulen emeklilik konusunda çıkan bürokratik engeller yüzünden mağdur edildiklerini ileri sürüyor.

İş şartları ağır olduğu için çalışamaz hale gelen İnan, 9 aydır işsiz. Kirada kalan ve 3 çocuğundan 2’si okula giden İnan, çareyi babasının evine taşınmakta bulmuş. Eşyaları evin çatısına yığan aile, komşulardan gelen yardımlarla ayakta duruyor.

 

“BİR SÜRE TEDAVİ GÖRDÜ”

20 yıldır inşaatlarda alçı sıva ustası olarak çalışan İnan, geçen sene nisan ayında böbreklerinden rahatsızlandı. Doktora gittiğinde ileri derece böbrek yetmezliği(akut böbrek yetmezliği) teşhisi konulan İnan, Zonguldak’taki hastane ve sevk edildiği Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir süre tedavi gördü.  Böbreklerinin büyük bölümü işlevini yitiren İnan’ın doktoru, nakil işlemi için başvururken, diğer taraftan ağır koşullarda çalışan hastasının malulen emeklilik hakkı için rapor hazırladı. Ferhat İnan’ın yüzde 76 iş göremez raporu Ankara’daki ilgili kurumun yüzde 40’a orana düşürmesiyle emeklilik talebi reddedildi. Karara itiraz eden İnan, yeni kararı bekliyor.

 

“BİR YERDE ÇALIŞMIYORUM”

Yaşadığı zorluğu anlatan Ferhat İnan, “Bir yerde çalışmıyorum. Gelirim yok. Evim yok. Babamın evinde kalıyorum. Eşyalarımız çatı katta duruyor. Çocuklarımdan 2’si okula gidiyor. İkisinin de servis parası var. Doktor bu halde çalışamayacağımı söyledi. Ben nasıl geçineceğim diye düşünürken, ‘böbreklerinden rahatsızsın, malulen emekli olabilirsin’ dedi. Ben de kabul ettim. Tetkik neticesinde yüzde 76 rapor verildi. Ankara’daki kurumdan yüzde 40’la red yazısı geldi. Tekrar itiraz dilekçesi gönderdim.” dedi.  

 

KOMŞULAR PARA TOPLAYARAK,

EKSİK YEVMİYEYİ TAMAMLAMIŞ

İnşaatlarda ağır şartlarda çalıştığını hatırlatan İnan, “20 seneden beri inşaattayım. Başka iş yapmadım. Cereyanda, soğukta çalıştım. Hastalanınca sigortamda bin 250 yevmiyem çıktı. Malulen emeklilik hakkımı tamamlamak için mahalledeki komşuların topladığı 6 bin lira parayla bin 800 günlük yevmiyeyi tamamladım. Yoksa ona da başvuramıyordum. Emekli olamadım, işte de çalışamıyorum.”

 

“BİZ SADAKA İSTEMİYORUZ”

Acılı eş Özlem İnan ise yetkili kurumların kendilerine sahip çıkmamasına tepkili. Bakkala borçlarının biriktiğini, okula giden çocuklarının harçlığını komşuların yardımıyla sağladığını anlatan İnan, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Geçen ay nakil için böbrek arayışına başladık. Hem parasızız hem de nakil için çalışıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Doktor yüzde 76 rapor veriyor, Ankara yüzde 40’a düşürüyor. Yardım için çok kapıya gittim ama boş döndüm. Kayınpederin evine sığındık, onun maaşı çıkıyor diye her kapıdan geri döndüm. Kayınpederim kredi borcu olduğu için 200 lira maaş alıyor sadece. Ben hiçbir şey istemiyorum, sadece eşimin hak ettiği maaşı bağlansın. Eşime ve çocuklara baktığım için işe de giremiyorum. Biz sadaka istemiyoruz. Bu adamın iki tane böbreği tükenmiş durumda. Acil nakil gerekiyor. Doktorlarımızla görüşebilirsiniz. Raporlarımız burada. Benim eşim maluliyete hak kazanmış da niye Ankara, bu hakkı vermiyor?”

 

DESTEK BEKLİYORLAR

Ferhat İnan’ın 83 yaşındaki babaannesi Hava İnan, bir dilim ekmeğe muhtaç torununun üzüntüsünden yüzünde kısmi felç oluştuğunu belirtti.  Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Kefeli; hastalık, maddi imkansızlık ve bürokratik engeller nedeniyle zor günler geçirdiğini vurguladı. Kefeli, dernek olarak böbrek nakli sırasında ulaşım ve kalma yeri gibi konularda her türlü desteği vereceklerini kaydetti.  

 

(Haber Merkezi)