Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şubesi önümüzdeki günlerde temelini atacağı Cem ve Kültür Evi için inşaatı için demir yardımı talebinde bulunduğu Zonguldak Valiliği'nden olumlu yanıt alamadı.

Karadeniz Ereğli'de Batı Karadeniz'in ilk Cem ve Kültür Evi yapılması için harekete geçildi. Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şubesi tarafından başlatılan girişim ile ilçenin Kavaklık Mahallesi'nde 27 Eylül 2009 tarihinde düzenlenen törenle temeli atılacak olan Cem ve Kültür Evi için Zonguldak Valiliği'-nden 30 ton inşaat demiri yardımı yapılması başvurusuna olumlu yanıt alınamadı. 

DERNEĞİN BAŞVURUSU
Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şube Başkanı Ali Arıkan imzasıyla 31 Ağustos tarihinde Zonguldak Valiliğine yapılan başvuruda "Cem ve Kültür Evi avan projemiz  Kdz. Ereğli Belediyesinin m. 67. 6. ERE. 0. 13.00.00.310.09/750 sayılı yazısıyla onaylanmış olup, Cem ve Kültür evimizin yapımı için 27 Eylül 2009 Pazar günü temel atma töreniyle inşaata başlamak istiyoruz. Makamınızdan, ihtiyacımız olan 30 ton yuvarlak inşaat demirinin karşılanabilmesi için gerekli hassasiyeti göstereceğiniz umuduyla saygıla-rımızı sunarız" denildi.

VALİLİĞİN YANITI
Kdz. Ereğli Alevi Kültür Dernekleri Şubesi'nin bu başvurusuna yanıt ise Valilik adına, Plan ve Proje Müdürlüğü'nden geldi. Genel Sekreter Dursun Aydoğan imzasıyla Alevi Kültür Derneği'ne gönderilen 3 Eylül 2009 tarihli yanıtta "hayır" yanıtı kanun maddesine dayandırılırken yazıda şu ifadeler yer aldı:
"28/01/2004 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Dernek ve Vakıfların Kurum ve Kuruluşları ile ilişkilerine Dair 5072 Sayılı Kanunun "Temel İlkeler" bölümünün 2 nci maddesinin (g) fıkrasının "Kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinden bu kanun kapsamındaki dernek ve vakıflara ödenek, yardım veya herhangi bir kaynak aktarılamaz" hükmü ve çeşitli tarihlerde yayımlanan Başbakanlık Genelgeleri kapsamına giren "İl Özel İdareleri bünyelerinde teşkil edilmiş olanlar dahil, hiçbir vakıf, dernek veya kulübe bağış yardım yapmayacaklardır" hükümleri uyarınca ilgi dilekçenizde Cem ve Kültür Evi inşaatı için istenilen 30 ton demir yardımı ile ilgili idaremiz tarafından herhangi bir işlem yapılmayacaktır."