CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Avukat Ali İhsan Köktürk, yeni adli yılın başlamasıyla nedeniyle bir mesaj yayımlandı.
"AKP'nin yargıya egemen olma çabaları 'parti devleti'ne gidişin ileri bir adımıdır. Ancak başarıya ulaşma şansı yoktur. Yeni adli yılın başlamasını bu anlayış ve kararlılık içerisinde kutluyorum" dediği açıklamasında şunları söyledi;

"Yeni adli yıl başlarken AKP iktidarının yargıya egemen olma çabalarını kaygı ve esefle izliyoruz. Hepimizin bildiği gibi, anayasamızın başlangıç kısmında da vurgulanan, 'hukuk devleti ve demokratik devlet' kavramlarının özü kabul edilen 'kuvvetler ayrılığı ilkesi'nin yok sayılması ve yürütme lehine bu ilkenin ortadan kaldırılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Parmak çoğunluğuna dayanarak yasamanın tüm faaliyetlerine egemen olan yürütmenin, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştirmek suretiyle yargıya da tümüyle egemen olma çabalarının hukuk devleti ve demokratik devlet yapılanması içerisinde hiçbir şekilde yeri yoktur. Böyle bir süreç, ancak; laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni 'parti Devleti'ne dönüştürme çabalarının ileri bir adımı olarak kabul edilebilir.
Yine böyle bir süreç; Türk milleti adına karar veren bağımsız yargı organı adına görev yapan yargıçları ve Cumhuriyet Savcılarını kendisine bağlı adalet müfettişler kanalı ile baskılamaya çalışan, telefonlarını dinleyen, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin anayasada tanınmış açık yetkilerini yok sayarak, 'Haddinizi bilin ve Adalet Bakanı'nın hazırladığı tayin ve terfi kararnamesini imzalayın' diyerek anayasa ve yasa tanımazlığını ortaya koyan AKP zihniyetinin açık bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Ancak, Yargımız büyük sorun ve olanaksızlıklarla boğuşurken, bu süreci taşımaya çalışanların, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kurulan, kuvvetler ayrılığı ilkesi üzerinde yükselen ve şekillenen, faşist rüzgarların en güçlü estiği dönemlerde bile demokrasi ve cumhuriyet ilkelerinden ödün vermeyen laik-demokratik-çağdaş ulusumuzun temel kurumlarından ve halkımızdan gereken yanıtı alacağından kuşku duymuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, yeni adli yıl başlarken, tüm yargıç ve savcılarımıza, yargı bağımsızlığının kararlı savunucusu olan barolarımızın değerli mensupları avukatlarımıza, tüm yargı çalışanlarımıza yeni dönemdeki çalışmalarında başarılar diliyorum."