Zonguldak Kız Teknik ve Meslek Lisesi Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü öğrencileri, dere kenarında buldukları yarı değerli taşları işleyerek süs takısı yapıyor.

Zonguldak Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde 2004-2005 eğitim öğretim yılında faaliyete başlayan Kuyumculuk Teknolojisi Alanı'nda, son üç aydır kentteki çeşitli derelerden temin edilen yarı değerli taşlar, işlenerek süs eşyası haline dönüştürülüyor. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) ile Zonguldak Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nin ortaklaşa yapılan çalışmalar sonucunda Zonguldak'ın Devrek ilçesi ile bu ilçeye bağlı Eğerci beldesi, merkez ilçeye bağlı Beycuma beldesi, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesi ile Ereğli ilçesindeki derelerde yoğun olan yarı değerli taşlar, zımpara makinesinde zımparalanarak şekil verildikten sonra satılabilir süs eşyasına dönüştürüyorlar.

TAÇ, ÖDÜL GETİRDİ
Zonguldak Kız Teknik ve Meslek Lisesi, 25-27 Mart'ta Zonguldak'ta yapılan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2008-2009 öğretim yılı Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları arası Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na, "Karaelmas" isimli Tasarımda Verimlilik Projesi'nde 25 proje arasında il birincisi oldu. Aynı okul, aynı projeyle 13-16 Nisan'da İstanbul'da yapılan 6'ncı Bölge Proje Yarışması Tasarımda Verimlilik Yarışması'nda 9 il birincisi arasında 2'ncisi oldu. Kız meslek lisesi, öğrencilerin hazırladığı kıyafeti, yarı değerli taşlardan yaptıkları süs takılarıyla tamamlayarak ödül alması sevinç yarattı.
Zonguldak Kız Teknik ve Meslek Lisesi Kuyumculuk Bölümü öğrencileri, dereden topladıkları yarı değerli taşları süs takısı olarak işlediklerini belirten öğrenciler,  amaçlarının Zonguldak'ta yoğun olan yarı değerli taşların ne kuyumculukta ne de başka bir sektörde işlenmediğini belirterek, "Zonguldak'ta bir sürü yarı değerli taşlar bulunuyor. Ama hiçbiri ne kuyumculuk ne de başka sektöre katılıp işlenmiyor. Biz bunun kentte taş işlemeciliği atölyeleri, kuyumculuğa katarak takı da ya da sanat ve tasarım alanında geliştirmek, hediyelik eşya sektörüne katmak. Böylece yeni meslek dalları ortaya çıkararak Zonguldak'ı tanıtmak istiyoruz. Projemizde de taç yüzük ve küpe olarak da kullandık, üretilebilirliliğini kanıtladık. Böylece hem yeni meslek dalları ortaya çıkarmak hem ekonomiye katkı hem de göçü önleyeceğiz" dedi.