Kamuya açık lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde 19 Temmuz’dan itibaren başladı.  

 

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un 19 Mayısz 2008 tarihinde yürürlüğe girdiği ve bu kanuna göre de; lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmeyeceğini ifade eden hükmünün uygulanma tarihinin 19 Temmuz 2009 olduğu gerçeğini vurgulayan yetkililer, gerek işletmecilerin ve gerekse de vatandaşların kanuna uymalarını isteyen açıklamalar ile uyarı görevlerini sürdürüyorlar.

 

Kdz. Ereğli Kaymakamlığına vekalet eden Alaplı Kaymakamı Aydın Memük de yazılı bir açıklama ile ilgili kanun maddesini hatırlattı ve ihbarların Alo 184’e yapılmasını istedi. Memük’ün konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle:

“İlçemiz genelinde inceleme ve değerlendirme yapmak üzere ekipler oluşturularak 4207 Sayılı Kanun ve Uygulamaları hakkında detaylı hizmet içi eğitim verilmiştir. Denetim ekipleri asgari iki kişi olmak üzere 08.00-23.00 saatleri arasında öncelikle kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek ve vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde giriş çıkış yaptıkları alışveriş merkezi, ticaret merkezi, işhanı, sinema, tiyatro, otogar, spor ve eğlence tesisi ve benzeri yerlerin yanı sıra, kuaför ve berber gibi tütün ürünleri tüketiminin yoğun olduğu işletmeler ile özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde, sağlık kuruluşları da dahil olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında; kanunun uygulamasına yönelik ihlaller ve aksaklıklar yönünden düzenli ve sürekli inceleme yapacaklardır.

Bahse konu mekanlarda tütün ürünü tüketildiği yada  tespit edilirse sorumluluğunu yerine getirmeyen işletme 5727 Sayılı Kanunla değişik 4207 Sayılı kanunun 5.maddesi ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari para cezası ile cezalandırılacaktır. Uygulanan idari yaptırım kararlarının tebliği, tahsili, ödeme zamanı ve yeri Maliye Bakanlığının 437 seri nolu Tahsilat Genel Tebliğinde açık ve net olarak belirtilmiştir.

İlçemizde ilgili Kanun uygulanması ile ilgili yapılan işlemlerin sekreteryası İlçe Eğitim Araştırma Sağlık Grubu Başkanlığı tarafınca takip edilecek olup vatandaşlardan gelecek şikayet ve önerilere ALO 184 SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Ayrıca 4207 Sayılı Kanunun uygulanması ile ilgili detaylı bilgiye Sağlık Bakanlığının www.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir.”