Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürü T. Hakan Tekin, yaptığı yazılı açıklama ile Zonguldak Valiliğinin 09/06/2009 gün ve 2009/1 sayılı tebliği ile anız yakmanın yasakladığını bildirdi.

Zonguldak Valiliğinin bu yasaya uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını belirten Tekin, anız yakmanın zararlarını açıklayan açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Sayın çiftçiler; Valiliğimizin 09/06/2009 gün ve 2009/1 sayılı tebliği ile anız yakmak yasaklanmıştır. Bu yasaya uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Hasat sonrası anızın yakılması az da olsa bölgemizde görülmektedir. Anızı yakmakla meydana gelen zararları tespit etmek mümkün değildir.

O halde bu zararlar?

1-Öncelikle anızın yakılması ile ORGANİK MADDE yanarak YOKEDİLMEKTEDİR.

2-Anız yakıldığında toprak yüzeyi çıplak kalır.Böylece tarlalarda en verimli olan toprağın üst kısmı su ve rüzgar erozyonu ile kaybolur gider.Sonuçta toprak verimden düşer.

3-Anızın yakılması ile toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar ölür.

4-Anız yakıldığı zaman toprak yüzeyinde bulunan yabancı ot tohumları alevin altında kaldığı için yanmaz. Yani anız yakmakla yabancı ot kontrolü sağlıklı yapılmaz.

5-Topraktan geçen buğday hastalıklarını anız yakmakla önlemek mümkün değildir.

6-Anız yakmak sırasında yangın kontrolden çıkarak komşu arazilerindeki ürünler, ağaçlar, çalılar, ormanlık alanlar, zarar görebilir. Her yıl binlerce hektar ORMAN YANGINI anız yakmakla ortaya çıkmakta ve Milli bir felaket halini almaktadır.

7-Anız yangınları sırasında Karayollarını kaplayan yoğun duman nedeniyle trafik kazaları olmaktadır.

8-Rüzgarın etkisiyle çevreye yayılan anız yangını tarlaların kenarında bulunan telefon direklerinin, hatta konutların yanmasına dahi sebep olmaktadır.

9-Anız yakma sırasında arazide yaşayan yabani hayvanlar yuvaları yandığı için araziyi terk etmekte yada ölmektedir.

Anız yakılması sonucu meydana gelen zarar ilk yıllarda çiftçilerimiz tarafından pek hissedilmez, ancak ileriki yıllarda toprakların yavaş yavaş verimsizleşmesi ile çiftçilerimiz kara kara düşüneceklerdir.

Yeni tarım tekniklerinde anız yakmaya kesinlikle yer yoktur. Unutmayalım ki bu topraklar dedelerimizin bize bıraktığı miras değil, çocuklarımızın hatta torunlarımızın emanetidir.”