- Abla Derya Ünal: 

"Kadına psikolojik ve fiziksel şiddete her zaman karşı olan ve bunu sık sık dile getiren Burcu aynı kadere kurban olmuştur"

Kdz.Ereğli'de kadına yönelik şiddet protesto edildi. Kıbrıs'ta eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen 23 yaşındaki Burcu Okumuş'un ailesinin sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı sonrası çok sayıda kişi Devrim Bulvarı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde toplandı.

GÖZYAŞLARINA HAKİME OLAMADILAR

Burcu Okumuş'un annesi Birsen Akçakaya, ablası Derya Ünal ile alana toplanan kadınlar gözyaşlarını hakime olamadı.

"BASİT BİR KADIN CİNAYETİ DEĞİL"

Amaçlarının Burcu ve onun gibi cinayete kurban giden kadınların sessiz çığlığını duyurmak olduğunu anlatan Burcu Okumuş'un ablası Derya Ünal (31), "Bu olay sadece basit bir kadın cinayeti değil, planlayarak tasarlayarak gencecik bir insanın vahşice katledilmesi" dedi.


"BİR RUH HALİDİR"

Kardeşinin Kıbrıs'ta üniversite eğitimi gördüğünü anlatan Okumuş, "Geleceğe umutla bakan yaşamı çok seven bir öğrenciydi. 18 Nisan Salı günü saat 10.45'de Kıbrıs'ın en işlek caddelerinin birinde herkesin gözü önünde defalarca bıçaklanarak hunharca katledilmiştir. Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlali olmasıyla birlikte bireyi aileyi ve toplumu derinden etkileyen bir ruh halidir. Şiddetin ve cinayetin herhangi bir nedeni olmaz, olamaz" sözleri ile konuştu.

"YAŞAM HAKKI KUTSALDIR"

Kadınları, erkeklere verilmiş bir emanet olarak gören, cenneti annelerin ayakları altına seren bir inancın mensubu olduklarını ifade eden Okumuş şu ifadelere yer verdi: "Burcu kardeşimize böyle bir ölümü reva gören hastalıklı zihniyetleri kınıyoruz. Yaşam hakkı kutsaldır. Cenabı Allah'ın verdiği canı hangi sebeple olursa olsun Allah'ın yarattığı hiçbir kul alamaz. Nisa süresindeki ayette, 'kim bir mümini kasten öldürürse cezası için ebedi kalacağı cehennemdir. Allah on gazap etmiş lanet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.' Bugünkü hukuki yaptırımların neticesinde uygulanabilecek en büyük cezanın katile verileceğine, ilahi adalete güveniyoruz. 

"AYNI KADERE KURBAN OLDU"

Kadına psikolojik ve fiziksel şiddete her zaman karşı olan ve bunu sık sık dile getiren Burcu aynı kadere kurban olmuştur. Yaşanan bu acı olayı politize eden, insanlarda farklı algı yaratmaya çalışan zihinlerinde en az onun katili kadar acımasız olduğunu düşünüyoruz ve halkımızın buna gereken cevabı vereceğine inanıyoruz. Her zaman inandığımız ve olmasını temenni ettiğimiz kadına her türlü şiddetin artık son bulmasıdır"

"ADALETE GÜVENİYORUZ"

Anne Birsen Akçakaya ise duyarlılıklarından ötürü herkese teşekkür ederek, "Önce Allah'ın adaletine sonra da Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin adaletine güveniyoruz. Bizi canımızdan kopardılar ama en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

YÜRÜYÜŞ YAPTILAR

Anne Akçakaya kızının dövizde bulunan fotoğrafını severek gözyaşı döktü. Kadına yönelik şiddete tepki göstererek slogan atan kadınlar taşıdıkları döviz ile Atatürk Anıtından Bozhane girişine kadar yürüdü.

OLAY

Kıbrıs'ın Gazimağusa kentinde 18 Nisan'da üniversite öğrencisi 23 yaşındaki Burcu Okumuş, bir süredir ayrı yaşadığı eşi Özgür Okumuş tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Okumuş'un cenazesi 20 Nisan tarihinde Ereğli'de düzenlenen törenin ardından şehir mezarlığında toprağa verildi.


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)