Kdz. Ereğli Çevre Platformu  20 Haziran 2014 Cuma günü saat 19.00’da Amfi Tiyatro’da bir kez daha “Termik Cehennemine Hayır” denileceğini açıkladı.  Platform tüm ilçe halkını düzenlenen söyleşiye davet etti.

 

 

Önce Kdz. Ereğli’nin Köseağzı sahiline göz diktiler. Bu alanın belediyenin ‘günü birlik turizm alanı’ olarak ilan ettiğinin ortaya çıkmasının ardından bu kez Kireçlik’te karar kılan termik santral kurma heveslileri, bölgenin karşı karşıya kalacağı tehdit ve tehlikeleri umursamadan amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Daha önce de bu konuda çeşitli girişimlerde bulunan ancak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ) önceki Rektörü Bektaş Açıkgöz’ün Kireçlik’i üniversiteye kazandırma girişimleri sonrasında hevesleri kursaklarında kalan termik santralcılar,  BEÜ’nin kendilerine tahsisli alanda yatırım yapmamaları üzerine yeniden ortaya çıkarak, ÇED raporu sürecini hızlandırdılar. Kanser hastalığının yaygınlaştığı bölgemize yeni bir kanser bacası dikilmesine karşı çıkan Kdz. Ereğli Çevre Platformu, bu konudaki gelişmeleri adım adım izlerken, kamuoyunu bilgilendirmek adına bir söyleşi düzenledi. 20 Haziran 2014 Cuma günü akşam saat 19.00’da Amfi Tiyatroda gerçekleştirilecek söyleşi ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Kdz. Ereğli Çevre Platformu’nun açıklaması aynen şöyle:

 

“Hükümetin ‘enerji üssü’ ilan ettiği Zonguldak ve bölgemizde, Ereğli’den Amasra’ya kadar uzanan 78 kilometrelik sahil şeridinde 9 termik santral yapılması planlanıyor. Bunlardan birisi Ereğli sınırları içerisindeki Kireçlik Koyu’nda, bir diğeri de Akçakoca’da yapılacak!

 

Santrallerin tamamının ithal kömürle çalışması öngörülüyor. Santrallerin iş imkanı sağlayacağı da, büyük bir yalandır. Bunu, Çatalağzı’nda yapılan özel termik santralin inşasında Çinli işçilerin çalıştırılmasıyla gördük. İnşasını Çinli işçi ve mühendisler yapıyorlar, işletmesinde de teknolojiye dayalı olarak, oldukça az insan çalışıyor.

 

Ereğli Çevre Platformu olarak, elektrik enerjisini olabilecek en kirli biçimde üreten termik santrallerin yapılmasına karşı çıkıyor, bunlar yerine, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen, yenilenebilir alternatif enerji üretim yöntemlerinin (rüzgar, güneş, dalga enerjisi vb.) kullanılması gerektiğini savunuyoruz.

 

Termik santraller başta olmak üzere, çevreye ve insan sağlığına zararlı projelere karşı çıkmak, bu amaçla halkı bilgilendirip kamuoyunu harekete geçirerek, kirli enerji üretimini engellemek, gereksinim duyduğumuz enerjinin çevreye zarar vermeyen yöntemlerle de üretilebileceğini her fırsatta dile getirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

İnsan sağlığı üzerinde ölümcül sonuçları olabilecek ve doğal kaynaklarımızı yok edecek bir enerji üretim biçimine karşı çıkmak; aynı zamanda ülkemizin kalkınması için son derece önemli olan doğal kaynaklarımıza da sahip çıkmak için, kömürü “ithal”, işçisi “ithal”, yalnızca zararları “yerli” olan ve yörelerine ölüm saçacak termik santrallere “Hayır” diyoruz.

 

Bu kapsamda, Zonguldak’ta ve Ereğli’de yaşayan tüm yurttaşları, Batı Karadeniz Platformu ve Ereğli Çevre Platformu işbirliğiyle 20 Haziran 2014 Cuma günü saat 19.00’da, ilçemiz sahilindeki Amfi Tiyatro’da düzenleyeceğimiz ‘Termik Cehenneme Hayır’ söyleşi etkinliğimize davet ediyoruz.

 

 

EREĞLİ ÇEVRE PLATFORMU HAKKINDA

 

Ereğli Çevre Platformu; Kdz. Ereğli’ye bağlı Bayat ile Ballıca köyleri arasındaki Kireçlik Koyu başta olmak üzere, bölgemizde termik santral kurulması girişimlerine karşı çıkmak ve bu konuda kamuoyunu bilgilendirerek harekete geçirmek amacıyla, 2013 yılı Temmuz ayı başında kurularak çalışmalarına başladı.

 

Aradan geçen yaklaşık üç aylık süreçte, ‘Kireçlik’te Termik Santral İstemiyoruz’ sloganıyla bir imza kampanyası başlatan Ereğli Çevre Platformu, hazırladığı ve bastırdığı 20 bin bilgilendirici broşürü de halka dağıttı.

 

Zonguldaklı engelli Milli Sporcu Kemal Özdemir’in katıldığı, biri Kireçlik’te diğeri de Ereğli Sahili’nde olmak üzere iki yüzme etkinliği ile de halkın ilgisini termik santraller konusuna çekme çabasını sürdüren Ereğli Çevre Platformu, düzenlediği etkinlikler arasındaki zaman dilimlerinde de sık sık geniş katılımlı toplantılar yaptı.

 

Kireçlik Koyu’na komşu olan Yalıboyu köylerinde, kadın çalışma grubu tarafından kadınlara yönelik bilgilendirme ve sohbet toplantıları düzenlenirken, özellikle Ramazan ayında da iftar sonraları bölgede yaşayanlarla bir araya gelindi.

Ağrı Dağı’nın zirvesinde, ‘Kireçlik Koyu’nda termik santral istemiyoruz’ pankartı açılırken, yapılan her etkinlik gerek basın, gerekse sosyal medyanın etkin biçimde kullanılmasıyla geniş kitlelere duyuruldu.

 

Termik santrallerin tarımsal zararlarına dikkat çekmek amacıyla, Bayat Köyü’nde yörede yaşayan köylülerle birlikte fındık toplandı. Kıyılarında biriken çöpler de, bir etkinlikle temizlenerek Kireçlik Koyu evsel atıklardan arındırıldı.