Etkinlik-Sen Genel Başkan Vekili Mehmet Buğra Aktimur, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerinin etkinlik sektörünü olumsuz yönde etkilediğini, her türlü kural ve kaidelere uyarak çalışmak istediklerini söyledi.

Aktimur, yazılı açıklamasında, ülkenin ve ticari hayatın büyük bir imtihan döneminden geçtiğine dikkati çekerek, "Pandemi dönemindeki normalleşme planını ekonomisini tamamen durdurmadan, kendine has bir yöntemle yürüten ülkemiz, işlemeye devam eden fabrikalarımız ile ekonomi sistemini desteklerken, birçok riskli gördüğü alanda da tedbirlerini tüm dünyaya örnek olacak şekilde yaklaşımlarla alarak, bilim ve aklın öncülüğünde uyguladığı planlamalar ile zorlu süreci bugüne kadar başarıyla getirmeyi başardı." dedi. 

Yok sayılan etkinlik sektöründe 15 aydır süregelen belirsizliğin giderilmesi gerektiğine işaret eden Aktimur, şu ifadelere yer verdi: "Ülkemiz eski ekonomik ve sosyal gücüne ancak Hizmet ve Etkinlik sektörünün faaliyetlerine başlaması ile ulaşabilecektir. Bu sebeple AŞI UYGULAMASINDA VE EKONOMİK DESTEK PAKETLERİNDE ÖNCELİK VE AYRICALIK ARTIK HİZMET VE ETKİNLİK SEKTÖRÜ PAYDAŞLARINA VERİLMELİDİR.

"SABIRLA BEKLİYORUZ"
Etkinlik sektörü temsilcileri olarak bizler, ülke çapında yüzbinlerce işletme, onbinlerce Etkinlik Mekanı, yüzlerce farklı sektör paydaşımız ve milyonlarca çalışanımız ile, 2020 yılı başından itibaren DURAĞANLAŞAN TALEP ve YÜKSELEN MALİYETLER İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK.COVID-19 salgını sürecinde Etkinlik Sektörü, 16 Mart 2020 tarihinde getirilen Pandemi kısıtlamaları sonrasında Temmuz ve Ağustos aylarında sadece 55 gün faaliyet gösterebilmiştir. Bununla beraber, halen devam eden personel, kira, elektrik, SGK, Oda aidatları vs masraflarımız ile ayakta kalmaya çalışan bizler HİÇBİR DESTEK ve MALİ YARDIMDAN İSTİFADE ETMEDEN faaliyetlerimize başlayacağımız günü sabırla bekliyoruz.

VERGİ VE İSTİHDAM KAYBI
Açılış Takvimi belirsizliğinin devam etmesi durumunda işletmelimizde KAYBOLACAK TALEP bizleri umutsuzluğa düşürmektedir. Zira etkinlikler İptal edilmeyecek ve Kontrolsüz Şartlarda ev, bahçe, bağ, sokak, bina korunakları gibi mekanlarda BULAŞA, VERGİ ve İSTİHDAM KAYBINA SEBEBİYET VERECEK şekilde gerçekleşecektir. Etkinlik Ruhsatlı, Belediyeler Tarafından Belirlenen, Vergi Kaydı olan işletmelerce gerçekleşmeyen her türlü etkinlik Pandemi Öncesinde Olduğu gibi YASAKLANMALIDIR. Etkinliklerimiz, istihdam yaratıyor, ekonomiye güç katıyor. 1 Milyondan fazla Etkinlik sektör çalışanına, yönetim kadroları ve kalifiye personelleri dışında ağırlıklı olarak yarı zamanlı personel çalıştıran etkinlik sektörü firmalarında tam zamanlı ve yarı zamanlı çalıştırılan personel ile birlikte merdiven altı firma ve mekanlarda kayıt dışı çalıştırılan müzisyen, garson, temizlik personeli, hamal gibi sigortasız çalışanların eklenmesiyle 5 milyondan fazla etkinlik çalışanı geçimini bu sektörden sağlamaktadır. Aileleri ile birlikte bu rakam ülke nüfusunun çok büyük bir paydasına tekabül etmektedir. BU İNSANLAR MAĞDUR, KÜSKÜN VE KIZGIN DURUMDADIRLAR.

"GÜNAH KEÇİSİ SEÇİLMEMELİYDİ"
Zira bu duruma sebebiyet verecek geçerli gerekçe de yoktu. Kapalı Olan Etkinlik Sektörüne rağmen artan vaka sayılarının kaynağı net bir şekilde tespit edilerek, yerinde müdahale ile sektör ayrımı yapılmaksızın çözümlenebilirdi. Salgının ilk gününden beri kapalı ve yarı kapalı olan sektörler, son KAPANMA örneğindeki tedbirler benzeri kararlı adımlar ile bu derecede mağdur edilmeden çalıştırılabilirlerdi. Maalesef Pandemininolumsuz koşullardan tüm sektörler eşit biçimde etkilenmedi. Bu bağlamda İşveren Sendikamız ETKİNLİK-SEN sektör odaklı çalışmalar yapmış, ilgili Bakanlık ve kurumlara tespit ve önerilerde bulunmuştur. hüümet ve Tüm Siyasi Partilerimize Yaşanılan Süreci ve Beklediğimiz Çözüm Önerilerimizi bildiren dosyalarımızı takdim edip sunumlarımızı gerçekleştirdik. Bugün itibarıyla alınan karardaki tarih ve uygulama belirsizliği ile YOK SAYILDIĞIMIZ gerçeği etkinlik sahipleri ile bizleri karşı karşıya getirmiştir. Buna rağmen Küresel salgın sürecinde, sektör paydaşları olarak hizmet anlayışımızı, sürecin elbet bizler için daha fazla uzamayacağı inancı ile, HOŞGÖRÜ VE SABRIMIZI EN ÜST NOKTALARA TAŞIDIK. 

FARKLI SEKTÖR ARAYIŞI
Sektörümüz dayanma gücünü kaybetmiş ve yok olmanın eşiğine gelmiştir. Yılların birikimi ve tecrübesine sahip Sektör Esnafı ve Duayenleri, farklı sektör arayışına girmişlerdir.  Hizmet sektörü çalışanları lojistik, imalat vs. sektörlerde çalışmaya başlayarak tecrübe birikiminden vazgeçmeye mecbur bırakılmıştır. Sektörümüz hareket kabiliyetini kaybetmiş, katma değer üretemeyecek hale gelmiştir. Turizm Sektöründe beklenen hedefler ETKİNLİK SEKTÖRÜ OLMADAN GERÇEKLEŞEMEYECEKTİR.

İSTENİLEN DÜZEYE GELMEDİ
Aşılama çalışmalarında elde edilmesi beklenen başarı ile Davet ve Etkinlik sektörünün yüksek sezonu olan 15 Mayıs – 15 Ekim arası dönemde faaliyete başlama şansı yakalanmış olmakla birlikte vaka sayılarındaki düşüş henüz istenilen düzeye gelmemiştir. Lakin ETKİNLİK SEKTÖRÜ adına endişe taşıyan ETKİNLİK SAHİBİ, İŞVEREN ve İŞÇİ’leriyle milyonlarca insan adına ÇÖZÜM BEKLİYORUZ. 81 İlimizde faaliyet gösteren, fikirleri ve önerileri ile katkı, destek veren, sesini duyurmaya çalıştığımız, Açık ve Kapalı Etkinlik Mekanları, Organizasyon Firmaları, Yiyecek-İçecek Sunumu ile Catering Firmaları, MICE Endüstrisi Paydaşları,Prodüksiyon Firmaları, Fuar Firmaları, İncentive ve  Eğlence Sektörü işverenleri adına var gücümüzle HER TÜRLÜ KURAL ve KAİDELEREUYARAK ÇALIŞACAĞIMIZIN SÖZÜNÜ VERİYORUZ. 
Bulaş oranındaki artış ve bugün tüm yasaklara rağmen geldiğimiz noktaya baktığımızda tek suçlunun etkinlik sektörü olmadığının anlaşıldığını umuyoruz. Bir an önce çok zorda olan etkinlik sektörünün rahatlatılması ve faaliyetlerine başlamasına müsaade edilmelidir."