Turyapı İnşaaat'ın Sahibi Şerafettin Turpçu, Kozlu Ilıksı'da inşaatına devam ettiği 694 konutun tasman olayı dışında kaldığını TTK açıklaması ile kamuoyu ile paylaştı.

Turpçu, Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilcisi Şaban Koç'un tasman konusunda ev alacak vatandaşları bilgilendirirken, Zonguldak'ın gerçeği tasmandan etkilenip etkilenmediğinin araştırılmasını istemesini yapılan bu açıklamalara katılmamak mümkün değil sözleriyle destek verdi.

Turyapı İnşaat Ilıksu Yaşamkent Sahibi Şerafettin Turpçu yazılı bir açıklama yaparak, inşaatı devam eden Projenin tasman bölgesinde olmadığını, bu gerçeğin de TTK'dan alınan yazılı belgeye dayandırdı.

TTK'nın Kozlu Ilıksu'nun üretim faaliyeti olmadığından dolayı tasman etkisinde olmadığının bildirildiği yazılı belgeyi de basına dağıtan Şerafettin Turpçu, tasmanın Zonguldak gerçeği olduğunun altını çizen Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilcisi Şaban Koç'un ev alınırken, manzarasına, fayansına, boyasına ve badanası kadar tasman etkisinde olup olmadığının araştırılmasını isteyen açıklamasına da destek verdi. Şaban Koç'un 'MTA Genel Müdürlüğü'nün 1995 yılında hazırladığı kalker zeminlerdeki yer altı boşluklarının, bu batanlarının üstünde olup olmadığına dikkat etsinler ifadelerine katılmamak mümkün değildir diyen' Şerafettin Turpçu, Kozlu Ilıksu projelerinin tasman dışında kaldığını da TTK'dan alınan 5 Temmuz 2012 tarihli yazıyla kanıtladı.

KOZLU ILIKSU'DA ÜRETİM YOK

TTK'nın Turyapı'nın 26 Haziran 2012 tarihli yazısına verdiği ve altında Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek ile İşletmeler Daire Başkanı Şükrü Üstündağ'ın imzası bulunan  yanıt şöyle:

İlgi yazıda, Kozlu-Ilıksu mevkisinde üretim faaliyetimizin olup olmadığı, dolayısıyla bu sahanın tasman etkisinde kalıp kalmadığı sorulmaktadır.

Adı geçen Kozlu-Ilıksu mevkisinde, kurumumuzun üretim faaliyeti bulunmamaktadır. Bu güne kadar bu mevkide tespit edilmiş kömür rezervi bulunmadığından kurumumuzca hazırlanan tasman haritasında, tasman etki alanının dışında kalmaktadır.

Turpçu'nun yazılı açıklamasında Yaşamkent'in tasman olayının dışında kaldığı bildirilirken, 694 konutlu projenin 169'nun da yıl sonunda teslim etmesinin planlandığı bildirildi.

Açıklama şöyle:

İNŞAAT YAPILABİLİR

Şirketimiz Kozlu Ilıksu mevkisinde sahibi olduğu arazi hakkında Zonguldak'taki Tasman ve Tasman sınırları ile maden imalatlarının sınırları konusunda uzmanlaşmış ve uzun yıllar bu konularda TTK'da çalışmış kişilerle yaptığı ön araştırma sonucunda, bu alanda 'inşaat yapılabilir' görüşüne sahip olmuştur. Bunun üzerine sahada 694 bağımsız bölümden meydana gelen Ilıksu Yaşamkent adı altında bir proje hazırlanmış ve gerekli işlemler tamamlanarak inşaatına başlanmıştır. Şirketimizce şu anda ilk etabı oluşturan 169 konutun inşaatı bitirilmiş ve dairelerin içlerindeki ince işler devam etmekte olup 2012 yılı sonu itibariyle bitirilmesi planlanmıştır.

Arsamız, Zonguldak'taki aktif karbonifer sabasının en batısındaki Kozlu müessesesinin tasman etli alanı sınırına 3.3 kilometreden daha batıda olduğunu daha önce tespit ettirmiş ve ona göre proje yaptığımızı yukarıda belirtmiştik. Ancak Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisinin bu genel açıklamasından sonra TTK'ya bir yazı ile başvurduk. Kurumdan aldığımız yazıda özetle;

TTK RAPORU AÇIK

-Adı geçen arsanızın altında kömür damarları bulunmamaktadır.

-Dolayısıyla arsanızın altında kömür üretimi de yapılmamaktadır.

-Arsanız kurumumuzca hazırlanan tasmam etki alanları haritasında belirlenen tasman etki alanının dışında kalmaktadır.

Şeklindeki kurum yazılarına göre, şu anda, ilgili yönetmeliklerine uygun olarak yapılmakta olduğumuz alandaki dairelerimizden satın almayı düşünenlerin Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Şaban Koç'un açıklamalarından etkilenmeleri için hiçbir engel kalmadığı kesin olarak belli olmuştur.

Ayrıca Zonguldak'ta daire almak isteyenlerin ilgili oda temsilciliğinden bilgi almaları mümkündür. Kuruluşundan bu yana yurtseverliği ile bilinen, bilimsel düşünen ve bilgi birikimlerini daime toplum lehine kullanan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın ve onun Zonguldak Temsilciliğinin de sizlere bu konuda yardımcı olacağını inanıyoruz.