İklim Dostu Kentler Kampanyasının dünyadaki uygulamaları ve Türkiye ayağında yürütülen çalışmalar kapsamında İstanbul’da gerçekleştirilen İklim Dostu Kentler ve Niyet Beyanı Belgesi imza törenine Posbıyık’da katıldı.

 

Yapılan Konferansa TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Sayın Haluk Özdalga, Avrupa Kampanya Direktörü Sayın Maryke Van Staden, REC Türkiye Direktörü Dr Sibel Sezer Eralp, İklim Değişikliği Uzmanı Sayın Gülçin Özsoy ve çok kalabalık bir çevre dostları katıldı. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, konferansta yaptığı konuşmasında, dünyayı, ülkesini, bölgesini ve yöresini sevenlerin bu hareketin içinde olması gerektiğini anlattı. Şişli, Çankaya, Kadıköy, İzmir Karşıyaka Belediye Başkanları ile birlikte bu çalışmanın Türkiye’deki öncü belediyelerden olmak, çalışmaları yürütmek üzere protokol imzalamaya hazır olduklarını ifade eden Posbıyık, ”Türkiye’nin de imzaladığı Kyoto anlaşmasına sadık kalarak, Türkiye’de hem karbonsuz hem de yaşanabilir kentlerin yaygınlaşması, AB Çevre müktesebatına tam uyum sağlanması, ulusal çevre mevzuatının ve uluslar arası çevre mevzuatının etkin bir şekilde uygulanması noktasında çalışmalara başlıyoruz. Bu kampanyaya diğer dünya kentleriyle beraber katılımımızın iklim değişikliğine neden olan sera gazı salımlarının azaltılması konusundaki ciddiyetimizin bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

 

Daha sonra Karadeniz Ereğli’den bahseden Posbıyık, hava kirliliğinden, denize bırakılan iki numaraları yağlardan, katı atıkların oluşturduğu kirli havadan, kurulmak istenen Termik Santralden ve bunlara karşı verilen mücadeleden, özellikle Çevre Genel Müdürlüğü’yle ortaklaşa hazırlanan projeyle Karadeniz Ereğli Belediyesi’nde oluşturulacak laboratuarla, hava kirliliğinin sürekli ölçülmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin de içinde yer aldığı öncü belediyeler ile REC Türkiye Direktörü arasında ayrı ayrı protokoller dinleyicilerin huzurunda alkışlarla imzalandı.