KESK Zonguldak Şubeler Platformu Kültür Sanat Sen İl Temsilcisi Dönem Sözcüsü Onur Arslan TBMM’ye sunulan torba yasa teklifiyle OHAL döneminde devlet memurluğuna alınacaklarda aranan şartlara eklenen “güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” şartını iptal eden Anayasa Mahkemesi kararının yok sayıldığını ifade ederken  “AKP-Saray iktidarının hukuk tanımazlığı sürüyor.” Dedi.

 ‘Güvenlik soruşturması’ adı altında fişlemelere dayalı keyfi uygulamalar sonucunda binlerce kişinin  mağdur edildiğine vurgu yapan Onur Aslan açıklamasına şöyle devam etti:

“Üç yıl boyunca süren hukuksuz düzenlemeye karşı açılan davada Anayasa Mahkemesi (AYM), 24 Temmuz 2019 tarihinde kararını açıklamıştır.  2019/65 sayılı AYM kararı ile “vatandaşların kişisel veri niteliğindeki bilgilerinin memuriyete girişte değerlendirmeye tabi tutulmasının Anayasa'ya aykırı olduğuna” hükmedilmiştir. 29 Kasım 2019 tarih ve 30963 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan söz konusu AYM kararı ile “güvenlik soruşturmalarının” dayanak maddesi ortadan kaldırılmıştır.

Ancak AYM kararına rağmen yaşanan mağduriyetler giderilmemiş,  hukuki engel ortadan kalkmasına rağmen binlerce kişinin atamaları yapılmamıştır. Üstelik önceki gün TBMM’ye sevk edilen torba yasa teklifine AYM’nin kararını yok sayan düzenlemeler eklenmiştir.

Buna göre AYM tarafından iptal edilen “güvenlik araştırması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” şartı “26/10/1994 tarihli ve 4045 sayılı Kanuna göre güvenlik araştırması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” olarak yeniden düzenlenmektedir. Güvenlik soruşturmalarında OHAL ile getirilen ‘iltisak, eylem birliği’ gibi tamamen hukuksuz uygulamaların esas alınmasına devam edilmesi hedeflenmektedir. Kısacası siyasi iktidar bir kez daha hukukun arkasından dolanmakta,  sadece adayı değil, birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsayan fişlemeleri kapsamını daha da genişleterek sürdürmek istemektedir.

Hiçbir suç teşkil etmeyen, temel hak ve özgürlükler kapsamındaki eylemlere, basın açıklamalarına katılmayı hatta Konfederasyonumuza bağlı bir sendikaya üye olmayı bir ‘suç’ gibi göstererek göreve atanamama gerekçesi haline getirmeyi hedefleyen söz konusu yasa teklifine karşı sessiz kalamayacağımız açıktır.”