Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Genel Başkanları Genel Başkanı Satılmış Çalışkan'ın İntibak Yasası konusunda Meclis komisyonunda konuşma yaptığını, yasa hakkında önerilerini sunduğunu belirtti.
Sarıoğlu, Meclis komisyonunda 15 Şubat 2012 Çarşamba günü işçi ve Bağ-Kur sigortalıların emeklilik durumlarını düzenleyecek olan İntibak Yasa Tasarısı konusunda konuşma yapan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan'ın, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) aylık alan dört çeşit emekli örneklemesi hazırlanan tasarıda gösterilmektedir. Bunun yanında süper emekli olarak gösterilen emeklilerin peşin prim ödeyerek satın aldıkları prim günleri hesaba katılmamıştır. Bu kapsamdaki emekliler 1987 yılında aylıkları bakımından bir yasal hak edinmişlerdir. Bugün emekli aylıklarındaki fark 75 ile 100 TL'dir. Almış oldukları prim günlerinin de esas günlerine ilave edilerek değerlenmesi gerekmektedir dediğini ifade etti.
Başkan Sarıoğlu, Genel Başkan Çalışkan'ın konuşmasında, 506 sayılı Kanuna göre emekli aylıklarını 1999 yılı Aralık ayı gösterge katsayı sistemi kullanarak Aralık 1999 aylıklarının hesaplandığını belirttiğini ifade ederek, şunları söyledi;
506 sayılı Kanuna göre emekli aylıkları 1999 yılı Aralık ayı gösterge katsayı sistemi kullanarak Aralık 1999 aylıkları hesaplanmaktadır. Gösterge ve taban aylık bağlama oranları aynen alınarak 7 yıllık güncellemenin yüzde 75 ile belirlenen sayıyla 2007 Aralık aylığı tespit edilmekte, sonrası TÜFE artışı ile yürürlük tarihine getirilmektedir.  Tasarının 3 fıkrasında 5 bin prim gününe taban aylık bağlama oranları 506 sayılı yasanın 61'inci maddesine göre emekli olanlar yüzde 60, ek 35'inci maddeye göre üst gösterge tablosundan emekli olanla için yüzde 50-yüzde 59,9 aylık bağlama oranları aynen kalmaktadır. 96'ncı maddeye göre aylık ödenenler ve 1982 yılı öncesi emeklilerin, hesaplamada taban aylık bağlama oranları yüzde 70'den yüzde 60'a düşürüldüğünden, refah payından artış alamayacakları için öncelikli aylıkları ödenmeye devam edilecek. İntibak yasasının esas gerekçesinin gerekçesi ise aynı prim gününe verilen farklı taban aylık bağlama oranları, katsayı sonrası verilmeyen refah payıdır. Burada açıkça belirtmek gerekir ki; 5 bin prim ödeme gününe verilen farklı tabak aylık bağlama oranlarının eşitlenmesi yapılmadan adaletli bir uygulama yapılmaz. Hizmete ve prim gününe dayalı intibak da olmaz. Her emeklinin alması gerek refah payını da emeklinin çoğu alamaz. Tasarıda emeklilere kısmi artış getirilmekte... Komisyonumuzdan yüce parlamentodan önce taban aylık bağlama oranlarında farklılığın giderilmesini yüzde 70'de eşitlenmesini özellikle talep ediyoruz. Bu düzenleme yapılmadan emekliler arasındaki fark giderilmez görüşündeyiz. Tasarıyı bu bakış açısından değerlendirirsek bu tasarıya İntibak Yasası demek doğru olmayacaktır.
Başkan Sarıoğlu, İntibak Yasası ile ilgili Zonguldak milletvekilleri ile irtibat içinde olduklarını ve emeklilerin dört gözle bekledikleri yasayı kamuoyuna açıklanacağını, çalışmalarında devam ettiğini söyledi. Sarıoğlu, Emeklilerimizin dört gözle bekledikleri İntibak Yasası ile ilgili çalışmalar devam etmekte. Milletve-killerimizle irtibatımızı sürdürüyoruz. Yasa açıklandığında kamuoyuna açıklama yapılacak dedi.