AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Türkiye'de ve Zonguldak'ta uzun zamandır beklenen Teşvik Kanunu'nu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığını belirterek, "Bölgesel ve sektörel teşvikler birleştirildi ve tek çatı altında toplandı. Bu düzenleme ile büyük avantajlara sahip olduk. Zonguldak, yatırımcı için cennet olacak. Kamuda, 120 bin kişi iş sahibi olacak" dedi.
Türkmen'in yazılı açıklaması şöyle;

"TEŞVİK MODELLERİ TEK
ÇATI ALTINDA TOPLANDI"
"Yeni düzenleme 3 ayaktan oluşuyor ve iki ana zemine oturuyor. Bu yöntemle bilinen bütün teşvik modelleri tek çatı altında toplandı. Yeni düzenlemenin birinci ayağı, yatırımlarda devlet desteği, ikinci ayağı aktif işgücünün güçlendirilmesi, üçüncü ayağı ise, kredi desteği ile kredi garanti desteğidir. Teşvik düzenlemesinin ana zeminleri ise, birincisi eskiden olduğu gibi bölgesel teşvik, ikincisi ise sektörlerin istediği 'Sektörel Teşvik'tir. Aynı zamanda seçilen 12 kritik sektördeki büyük yatırımlar da özel bazı teşviklerle desteklenecek.
Yeni sistemde Türkiye 4 bölgeye ayrılırken farklı bölgelerde farklı sektörlerin desteklenmesi de planlandı. Buna göre: Ağırlıklı olarak 3. ve 4. bölgelerde tarım ve tarıma dayalı imalat sanayi, hazır giyim, deri, plastik, kauçuk, metal eşya gibi emek yoğun sektörler teşvik edilecek. Bu bölgelerde turizm, eğitim, sağlık yatırımları da desteklenecek. Kurumlar vergisi 3'üncü bölgede yüzde 4, söz konusu düşük kurumlar vergisi oranı 2 ile 7 yıllık zaman dilimleri için geçerli olacak. Yatırımlar ister bölgesel ve sektörel teşvik modeline isterse 12 sektörü kapsayan büyük proje modeline girsin oranlar değişmeyecek.
Yatırımları desteklemek için devlet SSK priminde işveren hissesinin tamamının Hazine tarafından karşılanmasına karar verdi. Söz konusu karşılama oranı asgari ücret üzerinden uygulanacak. Şayet yatırım birinci bölgede ise Hazine 2 yıl boyunca primleri ödeyecek. İkinci bölge yatırımlarında primler 3 yıl boyunca devletten olacak. Üçüncü bölgede prim ödeme süresi 5 yıla, dördüncü bölgede ise 7 yıla çıkacak. B
üyük proje yatırımları ile bölgesel ve sektörel olarak desteklenecek yatırımlara yatırım yeri tahsis edilecek. 12 sektörde özel destekler verilecektir. Rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı: En az 1 milyar TL tutarındaki yatırımlar desteklenecek. Transit boru hattı taşımacılık hizmetleri sınır konulmadan desteklenecek.
Motorlu kara taşıtları İmalatı: En az 250 milyon TL tutarındakiler desteklenecek. Demiryolu ve tramvay, vagon imalatı: En az 50 milyon TL tutarındaki yatırımlar desteklenecek. Liman ve liman hizmetleri: En az 250 milyon TL tutarındaki yatırımlar. Elektronik sanayi: En az 1 milyar TL LCD/plazma üretimi, en az 150 milyon TL modül panel üretimi, en az 50 milyon TL tutarında diğer elektronik sektörü. Tıbbi Aletler, optik cihazlar: En az 50 milyon TL.
İlaç imalatı: En az 100 milyon TL. Hava ve uzay imalatı: En az 50 milyon TL. Makine İmalatı: En az 50 milyon TL. Madencilik: Sınır konulmadan desteklenecek. Bu yatırımlarda verilecek teşvikler ise şöyle: Kurumlar ve Gelir Vergisi indirimi, SSK primi işveren hissesinin Hazine tarafından karşılanması, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti."

"CİDDİ AVANTAJLAR GETİRİYOR"
Zonguldak, 26 bölge içinde gelişmişlik sıralamasında 11. sırada yer almış bölgesel teşvik gruplamasında ise 3. gruptadır. Bu gelişmişlik düzeyimize göre bize ciddi avantajlar getirmektedir. 3. grupta Zonguldak, Karabük, Bartın, Manisa, Afyon, Uşak, Kütahya, Konya, Karaman, Gaziantep. Kayseri, Sivas, Yozgat, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Samsun, Tokat ileri yer almaktadır. Yeni teşvik sisteminde: Kurumlar ve Gelir Vergisi indirimi Zonguldak'ta bu oran yüzde 20'den yüzde 4'e düşürülmüştür. SSK primi işveren hissesinin hazine tarafından karşılanması bizim bölgemizde 5 yıl süre ile hazine desteği olacaktır. Faiz desteği verilecektir TL kredilerinde faizin 3 puanı döviz Kredilerinde 1 puanı hazinece karşılanacaktır. Yatırım katkı desteği olarak da bölgemizde yatırım yapanlara yüzde 40 oranında destek sağlanacaktır. Ayrıca Bedelsiz arazi verilecektir. Yatırımlarda KDV indirimi ve Gümrük Vergisi Muafiyeti sağlanacaktır. 31 Aralık 2009 tarihine kadar 1. ve 2. Bölgelerden tekstil ve hazır giyim sektöründe olanlar imalatlarını bölgemize taşımaları halinde 5yıl boyunca bölgemizdeki imtiyazlardan yararlanacaklardır. Tekstil, hazır giyim, deri üretimi yapan ve üretim yeri 1. ya da 2'inci bölgelerde yer alanlar, şayet asgari 50 kişiye istihdam sağlamayı taahhüt ederlerse ve 3. ile 4'üncü bölgelere giderlerse tüm nakliye giderleri Hazine tarafından karşılanacak. Ayrıca taşınan tesislerden 5 yıl süreyle kurumlar vergisi yüzde 20 yerine yüzde 5 olarak alınacak. Yine 5 yıl boyunca bu tesislerde çalışanların (Mevcut istihdam da dahil) SSK işveren primleri devlet tarafından karşılanacak."

"KAMUDA 120 BİN
İSTİHDAM YARATILACAK"
"Yeni Teşvik Sistemi'ne ek olarak yeni bir 'İstihdam Paketi' de açıkladı. Buna göre, 120 bin kişiye kamuda 6 aylığına geçici iş yaratılarak, bu kişilere saatlik asgari ücret ödenecek. İstihdam paketi kapsamında 200 bin işsize günlük 15 TL ücretle işgücü kursları verilecek ve 100 bin genç işsiz de stajyer olarak 6 ay boyuca istihdam edilecek. 2009 yılın içinde Zonguldak'ta 78 büyük kamu yatırımı için hükümetimiz tarafından 202 milyon 444 bin TL kaynak aktarıldı. 202 milyon TL'lik kamu yatırımı ve yeni teşvik kanunu ile Zonguldak yatırımcılar için bir cennet haline geldi. Biz AK Parti olarak büyük düşünüyoruz, herkes de büyük düşünmelidir."