Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, önceki gün Karaelmas Gazeteciler Derneği'ni (KGD) ziyaret etti. 3-4-5 Temmuz 2009 tarihlerinde yapılacak "16. Uluslar arası Sevgi-Barış-Dostluk Festivali" programı hakkında gazetecilere bilgi veren Posbıyık, şenliklerin gerçekleşmesine katkı sağlayan tüm destekçilere basın kanalıyla teşekkür etti.
KGD Başkanı Atilla Öksüz, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra sözü Posbıyık'a verdi.
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, konuşmasında şunları kaydetti:
"İl ve ilçemizdeki yerel basın mensuplarımız, her türlü etkinliğimizde desteğini gösteriyor. Özellikle KGD'nin katkıları tartışılmaz. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bizler de festivalimizde basın mensuplarımıza her türlü kolaylığı sağlayacağız. Bu yıl festivalimizi yerel düzeyde yapma kararı almıştık. Çünkü belediyemizin, halkın ve işadamlarının durumu oldukça sıkıntılıydı. Hatta bir sohbet sırasında Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref'le konuşup kararımızı halkımıza duyurmuştuk. Ancak 15 yıldır ektiğimiz tohumların mahsullerini toplamaya başladık. Seçimlerden önce ünlü sanatçı Tarkan beni aradı, tebrik etti. Seçimden sonra da menajeri Uygar Bey aradı. Tarkan'ın 'Halil Bey yorgundur, yormayın onu' dediğini ve yardım etmek istediklerini söyledi. Ama ilk aşamada bu benim kararımı değiştirmedi. Sonra diğer arkadaşlarımız da bize '15 yıl sen bize baktın, bu sene de biz sana bakacağız. Festivalsiz Ereğli sana yakışmaz' dediler ve bu kararımı değiştirmek durumunda kaldım. Bu beni son derece mutlu etti. Süre çok kısa olmasına rağmen, elimizden gelen tüm gayreti göstererek festival programını hazırladık. Ancak tecrübelerime dayanarak şunları söyleyebilirim ki; tiyatro etkinliği yaptığımız zaman, salonda seyircilerden çok oyuncular oluyor. Bunun için festivalimizi salon dışına taşıdık. Şenliklerimizin ilk gününde 'Sevgi-Barış-Dostluk Slogan Yarışması' yapacağız. Ardından yerel basın sergimiz olacak. İlk günün akşamı da Tolga Çandar ile Hadise konseri verecek. İkinci gün de diğer etkinliklerin yanı sıra Murat Dalkılıç ile Selda Bağcan'ın konseri olacak. Üçüncü ve son gün ise megastar Tarkan, ilçemize gelerek halkımıza eskiden olduğu gibi yine unutulmaz bir konser verecek. Etkinliklerimiz TRT ekranlarından canlı olarak izlenebilecek. Festivalimizde ilk günkü kortej yürüyüşüne büyük önem veriyorum. Bu yürüyüşte, ulusal ve uluslararası 150'ye yakın basın mensubunun yanı sıra, halkımız ve Rutkay Aziz, Aytaç Arman gibi Türkiye'nin en seçkin sanatçıları bir arada yürüyecek."
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Halil Posbıyık, Erdemir'in şenliklere katkısı sorusu üzerine, "Erdemir'den herhangi bir yardım talebi gelmedi. Hatta Erdemir, her yıl festival için misafirhanesini, kültür merkezini ve diğer etkinliklerde kullanılan mekanlarından bu yıl ücretli olarak faydalanabileceğimizi söylediler. Cevap verme gereği bile duymadım. Şenlikler boyunca Erdemir başta olmak üzere kimseden bir şey beklemiyoruz. Daha önce Erdemir'e siyah çelenk bırakmıştık. Şimdi kırmızı çelenk bırakacağız ve Erdemir yöneticilerine Ereğli halkına saygı duymaları gerektiğini öğreteceğiz" dedi.
Bir muhabirin, bu sene de önceki senelerdeki gibi bayan ve erkeklerin şenliği ayrı mı izleyeceği şeklindeki sorusuna Posbıyık şöyle cevap verdi;
"Bu uygulama 8 yıldır yapılıyor. Deneme ve yanılmalarımıza göre bu sistemin daha uygun olduğunu görüyoruz. Önceki senelerde sahneye nüfus cüzdanını bile atanların olması şenliğimize gölge düşürüyordu. Çeşitli kesimler bu uygulamamızı farklı değerlendiriyor olmasını önemsemiyorum. Bizim çağdaşlık karşıtı olmadığımızı herkes biliyor. Ama olayların önüne geçebilmek için bu uygulamayı kullanmaya devam edeceğiz."
AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan'ın ilçedeki çalışmalar için her türlü desteği verdiğini dile getiren Posbıyık, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk'ün de bundan memnun olduğunu ifade etti, Fazlı Erdoğan ile birlikte ilçe için gerekli mücadeleleri yaptıklarını da sözlerine ekledi.