Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu. Yavuzyılmaz, önergede 2013 yılında hazırlanan 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda 2018 yılı için öngörülen Dolar/TL kurunun 1.97 olmasına rağmen, gerçek durumla kıyaslandığında yaklaşık üç katlık bir sapma olduğunu belirterek, cevaplanması üzere altı adet soru sordu.

 

Yavuzyılmaz’ın yazılı soru önergesi şöyle: “24 Haziran seçimlerinin ardından Kalkınma Bakanlığı yerine Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak Strateji ve Bütçe Başkanlığı kurulmuştur. Bu kurumun Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak Kalkınma Bakanlığının görevini devam ettireceği ifade edilmektedir. Kurum, ülkemizdeki döviz kurlarının Türk Lirası karşısındaki kur değerlerini yıllara göre öngörmektedir. Ülkedeki tüm kurumlar, kuruluşlar ve şirketler planlarını bu öngörülere göre yapmaktadır. Kalkınma Bakanlığı’nın 2013 yılında hazırladığı 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda 2018 yılı Dolat/TL kuru 1,97 olarak öngörülmüştür Fakat günümüzde geldiğimiz nokta itibariyle yapılan öngörüler ile içinde bulunduğumuz durum arasında izahı çok zor bir fark bulunmaktadır(3 katı aşan bir fark). Bu konuyla ilgili olarak soruların altı madde halinde tek tek cevaplanarak açıklanma hususu önem taşımaktadır. Konuyla ilgili olarak;



1. Kalkınma Bakanlığı’nın 2013 yılı Beş Yıllık Kalkınma Planında dolar kuru için 2018 yılında öngörülen TL seviyesinin tutarsızlığının nedeni nedir?

2. Kalkınma Bakanlığı’nın hesaplama formülünde bir hata mı vardır?

3. Hesaplama yaparken öngörmediğiniz unsurlar nelerdir?

4. Şu anki döviz kurlarının öngörülerinde bu kadar başarısız bir performans ortaya konması nedeniyle istifa eden ya da görevden alınan yönetici-personel bulunmakta mıdır?

5. Strateji Bütçe Başkanlığı’nın önümüzdeki yıllar için bir kalkınma planı hazırlarken Kalkınma Bakanlığı’nın aynı kur tahmini hesaplama modelini mi kullanacaktır? Kullanmayacaksa yeni hesaplama modeli nedir?

6. Strateji Bütçe Başkanlığı olarak planlamalarınızı ve bütçe hesaplarınızı yaparken elinizdeki modele göre yıl sonu dolar kuru öngörünüz nedir?"