PAKET CANLILIK KAZANDIRICAK: Zonguldak, Kdz.Ereğli ve Alaplı’nın Gebze, İstanbul ve Ankara’ya mesafe olarak daha yakın olmaları, 5084 sayılı teşvik yasasından en çok faydalanan illerin başında gelen Düzce iline komşu olmaları, Erdemir ve TTK gibi ülkemizin önde gelen iki büyük kurumuna ev sahipliği yapmaları, liman sahalarının bulunması, Organize Sanayi Bölgelerinde çalışmaların devam etmesi v.b. sebeplerden dolayı bu bölgelerin yatırımcıların ilgisini çekeceği kanaatini taşımaktayız.

 

MÜSİAD Ekonomi Danışma Kurulunun katkılarıyla hazırlanan ‘2009 Yılı Türkiye Ekonomisi Raporu’ hakkında şube müdürü Kemal Kurtul imzasıyla yazılı bir açıklama yapan Kdz. Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı  Türkiye Ekonomisinin küresel krizden ders aldığını ve önemli  ölçüde yeniden çıkışa geçeceğine dikkat çekti.

 

İVME KAZANDIRACAK

Teşvik ve İstihdam paketini değerlendiren Yazıcı, “Yeni paketin, sadece iç yatırımları değil, bunun yanında dış yatırımları da çekerek ekonomimize büyük bir canlılık ve ivme kazandıracağı inancındayız. 3. Derece Gelişmiş Düzey ve TR81 kod numarası ile Teşvik paketi içerisinde değerlendirilen Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin cazibe merkezi olacağını düşünmekteyiz. Özellikle Zonguldak, Kdz.Ereğli ve Alaplı’nın Gebze, İstanbul ve Ankara’ya mesafe olarak daha yakın olmaları, 5084 sayılı teşvik yasasından en çok faydalanan illerin başında gelen Düzce iline komşu olmaları, Erdemir ve TTK gibi ülkemizin önde gelen iki büyük kurumuna ev sahipliği yapmaları, liman sahalarının bulunması, Organize Sanayi Bölgelerinde çalışmaların devam etmesi v.b. sebeplerden dolayı bu bölgelerin yatırımcıların ilgisini çekeceği kanaatini taşımaktayız” sözleriyle konuştu. 

 

YENİ DERSLER

MÜSİAD Şube Başkanı,  “Son dönemlerde, piyasalarda nispi bir iyimserlik ve toparlanma havasının oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Genel anlamda toparlanma sinyalleri reel sektöre ilişkin gösterge ve beklentilere de yansımaya başlamıştır. Birçok küresel gösterge krizde en kötü dönemin bittiğine dair umut vermektedir. Bölgemizde ise bu göstergelerin düzelmesi biraz daha zaman alabilecek gibi görünse de ufak kıpırdanmaların olduğunu görmekteyiz. Büyüklüğü ve tahribatı göz önüne alındığında, mevcut krizin bugünden yarına veya akşamdan sabaha ortadan kaldırılması için kimsenin elinde sihirli bir çözüm bulunmamaktadır. Tam manası ile arzuladığımız canlanmanın gerçekleşebilmesi için bir miktar daha zamana ihtiyacımız var” dedi.

Yazıcı açıklamasının son bölümünde şöyle dedi:

 

BELİRSİZLİK AZALTILMALI

Kriz sonrası yol haritası için ilgili paydaşlar arasında katılımcı ve samimi bir diyalog ortamının oluşturulması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, belirsizliğin azaltılması için gerekli olan güven, ancak samimi ve çok taraflı katkılarla oluşturulabilir. Bu sebeple, koordinasyon ve istişare mekanizmaları hâlâ önemini korumaktadır. Hiç şüphesiz, ortak bir dilin oluşturulması için sorunlar tespit edilmeli, çözüme yönelik olarak mevcut imkânlar, kısıtlar, araçlar ve öncelikler bir yol haritası çerçevesinde tanımlanmalıdır. Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçtiğimiz günlerde Sayın Valimiz, bölge millet vekillerimiz, kaymakamımız, belediye başkanlarımız, siyasi parti ilçe başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bölge ekonomisine yön veren iş adamlarımız ve gazetecilerimizin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Kdz. Ereğli'nin Sosyal, Ekonomik Konuları ve Geleceği’ konulu toplantının bu meyanda önem arz ettiğini, benzer toplantıların ara vermeden yapılması gerektiğini düşünüyoruz.