BAİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz: "Dünyada yeni bir elma türü. Ülkemiz meyveciliğine önemli bir katkı olacağını düşünüyoruz. Bu elmanın uluslararası üne kavuşacağını, ihraç edileceğini düşündüğümüz bir çeşit adayımız. Bütün fidancılara bu türü vereceğiz. Yeter ki Ertuğrul Gazi elması önce üreticilerimizle sonra tüketicilerimizle buluşsun"

GÜLDERE MAHALLESİ'NDE

Kdz.Ereğli'de dünyada ilk kez bulunduğu iddia edilen yeni bir elma türünün tescil işlemlerine başlandı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaptığı açıklamada, Ereğli ilçesi Güldere Mahallesi'nde tespit ettikleri bir ağaçtaki elmaların dünyada yeni bir tür olduğunu söyledi.

KASIM AYINDA MEYVE VERDİ

Karadeniz, geçtiğimiz yıl Kasım ayının ortalarında eğitim için geldiği ilçede bir bahçede ağaçta elma olduğunu görünce şaşkınlık yaşadığını belirterek, "Tesadüfen bu ağacı bulduk, tohumdan yetiştiğini bize söylediler. Üzerinde çalışmalar yaptık. 11 Kasım tarihinde ağaçta meyveler iyice rengini almış kışlık bir çeşit olarak kendisini ortaya koyuyordu. Değerlendirdik, aşı kalemleri aldık, Yalova'daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde bunu çoğalttık, ıslah çalışmalarına da başladık. Farklı sonuçlar elde ettik. Yeme kalitesi, meyvenin sertliği, dış ve iç rengi gayet güzel. Elma 200 gram civarında. Islah çalışmalarını da sürdürüyoruz." dedi.

HER YIL MEYVE VERİYOR

Seleksiyon ıslahı sonrası oluşan ağacın 15 yaşında olduğunun tespit edildiğini, ağacın her yıl meyve verme özelliğinin de bulunduğunu anlatan Karadeniz, "Elmalarda sıklıkla görülen perhüze denilen bir hadise vardır, düzenli meyve vermeme gibi. Bir yıl verir bir yıl vermez. Elma çeşitlerimizde bu hadise yaygındır. Bu elmayı ayrı kılan bir diğer özellik de her yıl düzenli meyve vermesidir" sözleri ile konuştu.

ERTUĞRUL GAZİ İSMİ VERİLDİ

Karadeniz, Türk büyüklerinden Ertuğrul Gazi'nin adını verdikleri elmanın tescil işlemlerinin devam ettiğine değinerek şunları söyledi: "Üzerinde tescil çalışmalarını sürdürüyoruz. Elmaya güzel bir isim de vermemiz gerekiyordu. Bizim Türk büyüklerimizden Ertuğrul Gazi ismini vererek tescil yapma aşamasındayız. Dünyada yeni bir elma türü. Ülkemiz meyveciliğine önemli bir katkı olacağını düşünüyoruz. Bu elmanın uluslararası üne kavuşacağını, ihraç edileceğini düşündüğümüz bir çeşit adayımız. Bütün fidancılara bu türü vereceğiz. Yeter ki Ertuğrul Gazi elması önce üreticilerimizle sonra tüketicilerimizle buluşsun. Ülkemize, meyveciliğimize hayırlı olsun diyorum"

BAHÇE SAHİBİ ŞAŞKIN

Bahçe sahibi Abdullah Taşdelen de Kasım ayının ortalarında meyve veren ağacın farklı bir elma türü olmasının şaşkınlığını yaşadıklarını anlatarak, "Söz konusu ağaç yaklaşık 15 yıldır bahçemizde. Biz bu ağacın bu kadar değerli olduğunu bilmiyorduk. Hocamızda geldi yerinde teşhisler yaptı. Ağacın değerini anlatınca biz de şok olduk. Çevrimizde arkadaşlarımız komşularımız ağaçtan gelip alıyorlar çok beğeniyorlar. Ağacın kıymetini yeni görmüş olduk. Ülkemize de bir faydası olacaksa hayırlı uğurlu olsun" sözleri ile konuştu.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)