İşyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında aralarında Zonguldak'ın da bulunduğu 37 maden işletmesinde iş sağlığı ve iş güvenliği alanında gözlenen eksiklikler projeler ile gideriliyor.

Türkiye'de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (İSGİP) kapsamında çalışma ve değerlendirme ziyareti gerçekleştirilen 37 maden işletmesinde iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında gözlenen eksiklikler proje çalışmaları sayesinde gideriliyor. Yapılan incelemelerde özellikle kömür madenlerinde, fay barındıran damarların risk oluşturduğu tespit edilirken, saptanan güvenlik tehditlerine karşı önlemler de yoğunlaştırılıyor.

YENİ BİR SİSTEM
İSGİP kapsamında bir yıl içinde ziyaret edilen madencilik işletmelerinin sayısı 37'ye ulaştı. Projeye dâhil edilen bu işletmelerde, yeni ve etkili bir İSG Yönetim Sistemi hayata geçirildi ve riskler analiz edilerek çözüm yolları tespit edildi. Yeraltı kömür işletmeleri ve mermer işletmelerinin yoğun olarak ziyaret edildiği proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda işletmelerin İSG yol haritaları çıkarıldı.

SEVİYE FARKI BÜYÜK
Yapılan çalışma ve değerlendirmelerde, homojen bir iş yapısı olmayan madencilik sektöründe İSG açısından çok zayıf işletmeler olduğu gibi güçlü işletmelerin de mevcut olduğu saptandı. Bu nedenle, bu işletmelerde gerçekleştirilen İSG yönetim sistemi derecelendirme çalışması sonucunda 100 üzerinden 77 ve 40 arasında çok farklı değerler tespit edildi.

EĞİM VE FAY RİSK OLUŞTURUYOR
Kömür işletmelerinin yer üstü tesislerinin, standart güvenlik endeks değeri ortalaması yüzde 62 olarak belirlenirken, genellikle çok eğimli ve fazla sayıda fay barındıran kömür damarları içinde yapılan üretimin, bu ocaklardaki İSGi değerlerini olumsuz etkilediği de tespit edildi. İSGİP kapsamında mermer sektörü için uyarlanarak geliştirilen performans izleme yöntemi olan Elmeri sisteminin uygulanması sonucundaysa İSGİP'e dâhil 15 mermer ocağı işletmesi için yüzde 59'luk endeks değeri saptandı.

İSG KÜLTÜRÜ
Proje kapsamında gerçekleştirilen ziyaretlerde, madencilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin maruz bulundukları tehlikeler belirlenirken, yapılan işyeri risk değerlendirmesi sonrasında düzeltici ve durumu iyileştirici öneriler sunuluyor. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, bu işletmelerde İSG kültürünün oluşmaya başladığı ve bu konunun öneminin proje süresince fark edilir bir şekilde arttığı da gözlemleniyor. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün yararlanıcısı olduğu İSGİP, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) desteğinde yürütülüyor. İş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye'nin en büyük ölçekli projelerinden olan ve KOBİ'lerde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesinin planlandığı İSGİP'in çalışmalarına, Ankara, Denizli, Kocaeli, Kütahya ve Zonguldak'ta bulunan 16 metal, maden ve inşaat firmasıyla başlandı ve sonrasında çevre illerde belirlenen 112 işyerinin dâhil edilmesiyle faaliyet alanı genişletildi. Proje ile işletmelere ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine, yaklaşım ve anlayışlarını iyileştirme konusunda yardımcı olunmasının yanı sıra, işyerlerindeki güvenlik kültürünün de oluşturulması amaçlanıyor. Projeyle ayrıca iş kazası ve meslek hastalıkların, iş hayatının bir parçası olmadığının ve çoğu zaman basit tedbirlerle önlenebilir olduklarının herkes tarafından fark edilmesine yardımcı olmak hedefleniyor.