Dünyanın en yaşlı son Çanakkale gazisi olan ve 110 yaşında yaşamını yitiren Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz, Çanakkale Savaşlarının 97. Yıldönümü Anzak törenlerine katıldı.
Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi daveti üzerine, bu yıl Yeni Zelanda düzenlenen törenlerde Çanakkale Resim Sergisi'ni açan Turgut Kaçmaz, 'Çanakkale ve Babam ile Atatürk' başlıklı konferanslar verdi.
Gördüğü ilgi karşısında çok mutlu olduğunu ve duygulu anlar yaşadığını belirten son Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz, önümüzdeki yıl da 25 Nisan'da düzenlenecek olan Anzak törenleri için Avustralya'nın yolunu tutacak.
Yeni Zelanda'ya elpek bezi ve Türk-Avustralya, Türk-Yeni Zelanda tablolarını hediye olarak götürdüğünü belirten Kaçmaz, şunları kaydetti:
Bu yıl Yeni Zelanda'da düzenlenen Anzak törenlerine davetli olarak katıldım. Orada konferanslar verdim. Konferanslarım TRT 2 TV kanalında canlı olarak yayınlandı. Açtığım Çanakkale Resimleri sergisi büyük ilgi gördü.
Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Natman Guy, Avustralya Peter Robb 68 yaşında Dadesi Wiliam Henry Rath 1915 senesinde Çanakkale'de savaşa katılır, 1955 yılında vefat eden dedesinin Türkler için 'iyi insanlardı' sözü hayatında etkili olmuştur. Son on senedir Gelibolu Yarımadası'ndaki Şafak Ayini'ne katıldığını söyleyen Peter Robb, Avustralyalılar ve Türkler Çanakkale'de kardeş millet oldu diye konuşan Anzak Torunu birinci vatanının Avustralya ikincisinin ise Çanakkale'de kardeş millet olduğunu ifade ediyor.
Savaşın iki ülke arasında barış köprüleri kurduğuna dikkat çekiyor. Dünyaya barışı hatırlatmak için Gelibolu'da olduklarını dile getiren Robb, Türk-Gelibolu topraklarının her Anzak için kutsal olduğunun altını da çiziyor.