Fotoğrafçı, Sergi Odası yöneticisi İbrahim Akyürek'in "Hayatımız Trafik" başlıklı sergisi açıldı.

Yeni eklenen fotoğraflarla her yıl yinelenen bu etkinlik günlük yaşamdaki araç, sürücü, yaya, yol, yöneten ilişkisine değiniyor. Kamusal alanda giderek değerini yitiren insan-toplum-çevre ilişkisine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) üyesi olan İbrahim Akyürek, 2000 yılında Zonguldak'ta "Trafik Canavarı" Neyi Gizler? isimli fotoğraf sergisi açtı. 2013 yılında "Trafik ve Ulaşım Konulu Kitap Kapakları Sergisi" ve "Trafik Üzerine Düşünenlerin Düşüncesi" isimli 28 yazarın satır arası görüşlerinin yer aldığı sergiyi hazırladı. 2014 yılında “Hayatımız Trafik” isimli kitabını çıkardı. Yazılarında; kaza olaylarında medya, sivil toplum örgütleri ve kamu yöneticileri tarafından sürücü ve yayanın baş suçlu (günah keçisi) olarak gösterilmesini sorguladı.

İbrahim Akyürek; trafik kazaları ve otoyol güvenliği üzerine uzun yıllar biriktirdiği kitap, dergi, gazete kesiği, film ve fotoğrafları 2012 yılında Zonguldak'ta Sergi Odası çatısı altında "Trafik Güvenliği Kitaplığı" adıyla dışa açtı. Son altı yıldır trafik cinayetlerine karşı sanatı yardıma çağırdı ve “Hayatımız Trafik” başlığı altında bir dizi kültür-sanat programı hazırladı. Bu etkinliklerin tamamı uluslararası "Trafik Mağdurlarını Anma Günü"nde gerçekleşiyor.

"Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü", 1993'den bu yana Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu (FEVR) tarafından her yıl kasım ayının üçüncü pazar günü düzenleniyor. Federasyonun 2012 yılında yaptığı açıklamaya göre dünyada hergün 35 bin kişi karayolu trafiğinde yaşamını yitiriyor. Ölenlerin 7 bini ise 15 yaş altı çocuklar. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün aynı yıl yaptığı açıklamada ise son 30 yılda ülkemizde 385 bin kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiği belirtilmişti.

Bu son sergi, 1994 yılında yaşama veda eden Uğur Derman - Gül Derman ve Erim Gözen'in anısına adandı. Prof. Dr. Uğur Derman, eşi ressam Gül Derman ve Grafik Sanatçısı dostları Erim Gözen, Aydın'ın Germencik ilçesi yakınlarında trafik kazası geçirmişlerdi.*

60 fotoğraftan oluşan sergi, 09 Aralık 2019'a kadar, pazar dahil 10.00-18.30 arası açık olacak. Fotoğraflara, Sergi Odası'nın önerdiği "Ölmeden önce trafik kazalarının nedenleri ve ulaşım politikası konusunda hemen okunması gereken ilk on iki kitap" eşlik edecek.