Bülent Ecevit Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlediği etkinlikler ve eğitim kalitesiyle önde gelen bölümlerinden olan Geomatik Mühendisliği Bölümü bir başarıya daha imza atarak Üniversiteye yeni bir analiz merkezi kazandırdı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ve Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü işbirliğiyle BEÜ Geomatik Mühendisliği Bölümünün İleri Araştırmalar Laboratuarı’nda Yerkabuğu ve Atmosferdeki değişimleri gerçeğe yakın zamanlı (near-real time) ve günlük olarak izleyecek yeni bir Analiz Merkezi oluşturuldu. Analiz Merkezi Geomatik Mühendisliği İleri Araştırmalar Laboratuar’ında söz konusu amaçlara hizmet etmek için tahsis edilen İş İstasyonundan ibaret. Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Jeodezi ve Uzaktan Algılama Laboratuvarı Sorumlusu Bahadır Aktuğ ve BEÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Doç. Dr. Çetin Mekik, Arş. Gör. Gökhan Gürbüz, Arş. Gör. Samed İnyurt ve Arş. Gör. İlke Deniz’den oluşan araştırma ekibinin yaptıkları düzenleme ve programlamalar neticesinde, İş İstasyonu Avrupa’nın ve Türkiye’nin değişik noktalarında konumlandırılmış Küresel Konumlama Uydu Sistemleri’nden 365 gün 24 saat veri toplayan 250’nin üzerinde yer istasyonuna online olarak bağlanmakta ve bu istasyonların topladığı anlık ve günlük verileri kendi belleğine otomatik olarak indirmektedir. İndirilen veriler, gerek uluslararası analiz merkezlerinden temin edilen gerekse araştırma ekibinin kendi geliştirdikleri programlar vasıtasıyla İş İstasyonu tarafından otomatik olarak değerlendirilerek, atmosferin troposfer ile iyonosfer tabakalarındaki anlık değişimler ve Türkiye Coğrafyasındaki yerkabuğu hareketleri günlük bazda hesaplanabilmektedir.

Ayrıca Doç. Dr. Çetin Mekik yürütücüsü olduğu bir TÜBİTAK projesi kapsamında Analiz Merkezi’ni Avrupa Meteoroloji Ağı GPS Su Buharı Kestirim Merkezi (EG-VAP)’ne dâhil edilmesi için gerekli başvurular yapılmıştır.
Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Üniversitemize kazandırılan yeni analiz merkezi ile ilgili şunları söyledi: “Bilindiği üzere bilim camiasında atmosferin troposfer ve iyonosfer gibi farklı katmanlarındaki değişimlerden yola çıkarak meteorolojik olaylar ve iklim değişikliği tahminine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, deprem öncü işaretleri olarak iyonosferdeki değişimler ve yerkabuğu hareketlerinden faydalanılmaktadır. Bülent Ecevit Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle oluşturulan bu analiz merkezi, ülkemizde de bu yönde araştırmaların artması adına önemli bir altyapı sağlayacaktır. Alanında öncü olan ve Geomatik Mühendisliği bölümünün araştırma altyapılarını daha da güçlendiren analiz merkezinin Mühendislik Fakültemize ve tüm BEÜ camiasına hayırlı olmasını diliyorum.”