Zonguldak'ta yeraltındaki sismik hareketlere yönelik başlatılan çalışmalar sonrasında ortaya çıkan tasman ve heyelan tehlikesi nedeniyle Hollandalı bilim adamları, Türk bilim adamlarını uyardı. Hareketliliğin en fazla olduğu belirlenen 15 pilot mahalle ve caddede, yeraltı görüntülemesine başlanıldı.

Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanan protokol ile Zonguldak'ın sismik hareketliliğin en fazla olduğu 15 ayrı bölgede ciddi görüntüleme çalışması başlatıldı. Balyoz darbesi etkisindeki cihazla, 4'er metre aralıklarla güç uygulanan zemindeki hareketlilik, yola döşenen 192 metrelik kablo ve 2'er metrelik aralıklarla yola yapıştırılan jeofon denilen titreşim ölçen cihazlarla belirleniyor. Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ve Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu başkanlığında oluşturulan toplam 12 kişilik ekiple çalışmalar yürütülüyor. Çalışmanın yapıldığı mahalle ve caddelerde yol saatlerce araç trafiğine kapanırken, ölçüm anında ise yayaların yürümesine bile izin verilmiyor. Hazırlanacak rapor ise akabinde gerçekleşmesi gereken daha kapsamlı çalışmaya ve sonucunda ise zemin güçlendirme ya da kentsel dönüşüme ışık tutacak.
Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü'ndeki görevinin yanı sıra Başbakanlık Afet Acil Durum Başkanlığı Proje Yönlendirme Komisyonu Üyesi olan ve MTA Danışmanlığı yapan Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, yapılan sismik hareketliliğin yansıma görüntülemesi hakkında bilgi verdi. Ecevitoğlu, Sismik hareketliliğin hangi derinlikte ve hangi ciddiyetti olduğunu anlamak için sismik yansıma çalışması yapıyoruz. Bir çeşit ültrason gibi. Nasıl ki, ultrasındaki anne karnındaki bebeği incelebiliyorsak, bizde yerin altındaki hareketleri görebiliyoruz. Balyoz darbelerinin ardından veriler, film tabeder gibi bilgisayara kaydediyoruz. Verileri yorumlanabilir hale getirerek, göremediğimiz yer hareketlerini belirleyebiliyoruz dedi.
Kutoğlu'nun 2005 yılından itibaren bölgede yürüttüğü çalışmalarda bölgedeki ciddi anlamda sismik hareketliliğin belirlendiği belirten Ecevitoğlu, Kutoğlu'nun bölgedeki hareketlilik ile ilgili elde ettiği verilerin Kanada, Almanya, Japonya ve Avrupa Uzay Ajansı'nın verileri ile de uyuştuğunu kaydetti. Bölgede 7 yılda yaklaşık 25 santimetrelik çökme meydana geldiğini vurgulayan Ecevitoğlu, son olarak Hollanda'nın Delft Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından de ciddi bir hareketlilik tespit edilerek, bölge insanının uyarılması istediğini ifade etti. Yıllık yaklaşık 4 santimetrelik çökme meydana geldiğini vurgulayan Ecevitoğlu, Hakan Hoca'nın bölgede ciddi bulguları var. Tasman, heyelan sahasının giderek genişliyor. Ortak çalıştıkları Hollanda'nın Delft Üniversitesi'nin de aynı sonuçları veriyor. Aynı sonuçları görüyoruz. Giderek alanı daha da genişletmemiz gerecek diye konuştu.
Bölge insanının, tehlikenin ve yapılan çalışmanın farkında olduğunu belirten Ecevitoğlu, çalışmalarında vatandaşların çok anlayışlı davrandığını ve hatta kendilerine çok yardımcı olduklarını kaydetti. Ecevitoğlu, hazırlanacak rapora göre, hükümetin bölgeyle ciddi anlamda ilgilenip, kentsel dönüşüm başlatılabileceğini de sözlerine ekledi. Arsa bedellerinin düşeceği söylentilerine rağmen bölgedeki insanlar çalışmalardan memnun olduğunu ifade etti.