Ereğli TSO’nun girişimleri ile Erdemir yöneticileri tarafından yerel tedarikçilere Erdemir ve Erdemir’e bağlı şirketler anlatıldı. Erdemir Stratejik Planlama Müdürü Necati Altındaş, şirketin uluslar arası sertifikalarca onaylanmış 378 çelik kapasitesiyle pek çok sektöre hammadde sağladığını söyledi.

 

Erdemir’in Türkiye’nin tek ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi olduğunu hatırlatan Altındaş, 6 grup şirketinde 12 bin 710 çalışanı ve 11 milyon ton ham çelik kapasitesi bulunduğunu belirtti. Basına toplantının bir bölümü kapalı gerçekleştirilirken detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.

 

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Erdemir'in yerel tedarikçilerini bilgilendirme amaçlı toplantı düzenledi. TSO Meclis Başkanı Faruk Yazıcı, TSO Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ülke ve dünyanın önemli sanayi kuruluşlarından olan Erdemir ile üyeleri arasındaki iş potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

 

 

TSO TALEPTE BULUNDU

Bu hedef doğrultusunda Erdemir yönetiminden bir toplantı talebinde bulunduklarını ve taleplerinin olumlu karşılandığını dile getiren Yazıcı şunları söyledi: “Bu talebimizi ilettik yetkililerden de onay çıktı. Toplantının temel amacının üyelerimizin iş potansiyelini geliştirmek olduğunu belirtmek istiyorum. Erdemir yetkililerinin yapacağı sunumla başlayacak. Bölgeye ne kadar faydalı oluyorlar? Tedarikçilerden ne kadar mal temin ediyorlar? Bunları anlatacaklar. Bu toplantıyı gerçekleştirdikleri için Erdemir yöneticilerine teşekkür ediyorum”

 

“ERDEMİR AVRUPA'DA İLK ONDA”

Erdemir Stratejik Planlama Müdürü Necati Altındaş, yaptığı sunumda Erdemir ve bağlı kuruluşlar hakkında açıklamalarda bulundu. Şirket ve bağlı kuruluşların kuruluş süreci, kapasiteleri, ithalat ve ihracat düzeyleri dünya ve Türkiye çelik sektörleri hakkında rakamsal açıklamalarda bulunan Altındaş şöyle konuştu: “Ülkemiz 2012 üretim rakamları itibariyle dünyada çelik sektöründe 8. sırada bulunmaktadır. Bu sıralamada Brezilya ve Ukrayna’yı geçmiştir uzun vadede hedefimiz Almanya’yı da geçebilmektir.  Kişi başı çelik tüketimine bakıldığında ülkemiz 2011 yılında 381.9 kilogram çelik tüketmiştir, dünya ortalaması 217 kilogram iken en fazla üretim Japonya’ya 506 kilogram en az üretim Hindistan’da 56 kilogram ile gerçekleştirilmiştir.

 

MİTTAL ZARAR AÇIKLADI

2012 sektörel değerlendirmesinde, dünyadaki en büyük şirketler zarar açıklamıştır, Arcelor Mittal 3.7 milyar dolar zarar açıklamıştır. Zararlar ve daralan talep tesislerin kapatılmasına neden olmuştur. Dünya çapında korumacı önlemlerle artış yaşanmaktadır. Avrupa Parlamentosu çelik sektörünü korumak için Avrupa komisyonunu göreve çağırmıştır.

 

“ÇELİK SEKTÖRÜ 4 ANA BÖLGEDE YERLEŞİMİ GÖRÜLMEKTE”

Türkiye çelik sektörüne bakıldığında üreticilerin 4 ana bölgede yerleşimi görülmektedir. Marmara bölgesinde 14.5 milyon tonluk üretim kapasiteli tesis, Erdemir bölgesinde 7.9 milyon ton, İskenderun bölgesinde 16.4 milyon tonluk tesisler yer almaktadır. Ham çelik kapasitelerine baktığımızda 2000 yılında 20 milyon olan ham çelik kapasitesi 2013 yılında 50 milyonlara ulaşmıştır. Ülkemizde kapasite fazlası söz konusudur.  Yıllara göre ham çelik üretiminde 2006 yılında 23.4 milyon olan ham çelik üretimi 2012 yılında 35.9 milyona ulaşmıştır. 35.9 milyon ham çelik üretiminin 27.1 milyon tonu kütük 8.8 milyon tonu da slam üretimidir.

 

6 GRUP ŞİRKETİNDE 12 BİN 710 ÇALIŞAN

Türkiye çelik sektörü yassı çelik pazarındaki yeni oyuncular ve artan kapasite bağımsız devletler topluluğu başta olmak üzere küçük maliyetlerle küçük fiyatlarla gelen rakip üreticiler, Avrupa kömür çelik anlaşması nedeniyle demir çelik sektörünün destek alamaması, diğer ülkelerin korumacı tutumları, vergiler gibi sıkıntılarla baş etmek durumundadır. Erdemir, Türkiye’nin tek ve en büyük entegre yassı çelik üreticisidir, 6 grup şirketi 12 bin 710 çalışanı, 11 milyon ton ham çelik kapasitesi bulunmaktadır.

 

“EN MODERN ÇELİK TESİSİ YOLUNDA İLERLEMEKTE”

Erdemir grup şirketlerinden İskenderun Demir ve Çelik fabrikaları uluslar arası kalite standartlarında pik, kütük, inşaat çelikleri gibi uzun mamül üretimi yapan İsdemir’de uzun üretimin yanı sıra mevcut tesislerin modernizasyonu ve Türkiye’nin ihtiyacı olan yassı çelik üretimine geçilmesi için yapılan yatırımlar grubumuzun OYAK’a devrinden sonra hız kazanmıştır. Yassıya dönüşümün en önemli projesi olan sıcak haddehanede 2 Ağustos 2009 tarihinde ilk sıcak bobin üretimi gerçekleştirilmiştir. Erdemir Grubunun güneydeki tesisi dünyanın en modern çelik tesislerinden biri olma yolunda ilerlemektedir.

 

ÜLKENİN TEK PELET TESİSİ

Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, ülkemizin kanıtlanmış demir cevheri rezervinin %80’ine sahip olan ve Türkiye demir cevheri üretiminin %50’sini gerçekleştiren Ermaden, demir çelik sektörünün hammadde ihtiyacını karşılayan ülkemizdeki tek pelet tesisidir. Şirket konsantre cevher, limonit, hematit cevher, zenginleştirilmiş hematit toz cevher, pelet keki, manganez, krible cevheri üretmektedir.

 

PROJE YÖNETİMİ HİZMETİ VERİYOR

Erdemir Mühendislik Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri Anonim Şirketi, Erdemir’in kuruluşundan bu yana devam eden yatırım faaliyetleri süresince kazanılan deneyim, uzmanlık, yetenek ve bilgi birikimi, demir çelik endüstrisi başta olmak üzere çeşitli sektörlerde değerlendirmek amacıyla 2001 yılında kurulan Erenco, planlamadan uygulamaya kadar geniş bir yelpazede mühendislik ve proje yönetimi hizmeti veriyor.

 

ZAMANINDA TESLİMAT

Erdemir Çelik Servis Merkezi Anonim Şirketi, kalite, dar toleranslarda üretim, küçük partiler halinde zamanında teslimat gibi belirli beklentileriyle ön plana çıkan otomotiv ve beyaz eşya sektörleri başta olmak üzere yassı çelik kullanıcılarının ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Gebze’de kurulan Ersem, 2001 yılından bu yana Erdemir’in soğuk haddelenmiş ve galvanizli ürünlerini müşterilerinin hizmetine sunuyor.

 

SİLİSLİ YASSI ÇELİK ÜRETİLİYOR

Erdemir Romania S.R.L., Romanya’nın Targovişte kentinde bulunan ve 2002 yılında satın alınan tesiste, motor, transformatör, jeneratör ve trafo sanayinin ana girdilerinden olan silisli yassı çelik üretilmektedir.

 

PEK ÇOK SEKTÖRE HAMMADDE SAĞLAMAKTA

Erdemir ile İskenderun kapasitelerine bakıldığında Erdemir 4.2 kilometre karelik bir alan İsdemir ise 6.8 kilometre karelik bir alanda kurulu bulunmaktadır.  Erdemir, uluslararası sertifikalarca onaylanmış 378 çelik kapasiteliyle pek çok sektöre hammadde sağlamaktadır. Bunlar arasında Boru ve profil, beyaz eşya, otomotiv, makine, tarım araçları, yakış araç ve gereçleri ev ve büro eşyaları, ambalaj, elektrik endüstrisi, gemi yan sanayidir”

 

BASIN DIŞARIYA ÇIKARILDI

Satın Alma Direktörü Berk Onay ise şirketin satın alma politikası ve yerel tedarikçilerle ilişkileri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Onay'ın sunumu öncesinde TSO yönetimi toplantının basına kapalı devam edeceğini ve gerekli açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını belirttiler. Basına kapalı olarak devam eden toplantıda Erdemir Kurumsal İletişim Müdürü Gülşin Yöney başta olmak üzere Erdemir yöneticileri, TSO yetkilileri, MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı İbrahim Sezer, bazı oda ve meslek örgütü temsilcileri, TSO üyeleri ve Erdemir ile iş yapan şirket temsilcileri hazır bulundu.