Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri/2014” sonuçlarını açıkladı. TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, yerli sığır fiyatının bir önceki yıla göre yüzde 10,1 arttığını belirterek, “Kültür sığır fiyatı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,2 artarak 3379 TL ve yerli sığır fiyatı yüzde 10,1 artarak 2024 TL olarak gerçekleşti. Koyun ve keçi fiyatlarına bakıldığında, merinos koyun fiyatında yüzde 8,7, yerli koyun fiyatında yüzde 11,3 azalış ve tiftik keçisi fiyatında yüzde 1,4 artış görüldü. Kümes hayvanlarından et tavuğu fiyatı yüzde 2,9 azalarak 11,8 TL ve yumurta tavuğu fiyatı yüzde 2,5 artarak 12,6 TL oldu” dedi.

İnek sütü fiyatının bir önceki yıla göre yüzde 11,1 arttığını ifade eden Bölge Müdürü Demirtaş, “İnek sütü fiyatı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11,1 artış göstererek 1,04 TL, koyun sütü fiyatı ise yüzde 7,2 artarak 1,82 TL oldu. Kırmızı et fiyatlarına bakıldığında, sığır eti fiyatı yüzde 8,0 artarak 17,10 TL, koyun eti fiyatı ise yüzde 0,8 artarak 18,28 TL olarak gerçekleşti” diye konuştu.

Demirtaş, canlı hayvan değerinin bir önceki yıla göre yüzde 8,4 arttığını söyleyerek, “Canlı hayvan değeri 2014 yılında 62,5 milyar TL oldu. Büyükbaş hayvanların değeri bir önceki yıla göre yüzde 10,8 artarak 40,6 milyar TL, küçükbaş hayvanların değeri yüzde 3,4 artarak 17,9 milyar TL ve kümes hayvanlarının değeri yüzde 9,1 artarak 3,7 milyar TL oldu” dedi.

Demirtaş, hayvansal ürün üretim değerinin 2014 yılında 44,3 milyar TL olduğunu belirterek, “Hayvansal ürün üretim değeri 2014 yılında yüzde 9,6 artarak 44,3 milyar TL oldu. Süt üretim değeri 20,2 milyar TL, bal üretim değeri 2,1 milyar TL, yumurta üretim değeri 4,4 milyar TL ve kırmızı et üretim değeri 17,4 milyar TL oldu” diye konuştu.

(Haber Merkezi)