İstanbul Halkevleri Fotoğraf Atölyesi tarafından hazırlanan ve Notabene Yayınları tarafından birinci baskısı Mayıs 2010 tarihinde yayımlanan “Madenci kasabasında yıkımın fotoğrafı YERÜSTÜNDEN NOTLAR” kitabında, Kandilli’deki TTK Armutçuk Müessesesi’nin beldeye yaptığı katkılar ve bugün içinde bulunduğu çöküş dönemi anlatılıyor.

Halkevleri Fotoğraf Atölyesi’nden; Ayşen Gürbüz, İlhan Beyoğlu, Alaattin Timur, Mahmut Hamsici ve Ekrem Erbiz’in fotoğraflarının yer aldığı kitabın editörlüğünü ise, Alaattin Timur ile Mahmut Hamsici yapmış.

Kitabın önsözünde “Sanki burada bir savaş yaşanmış gibi…” sözleriyle giriş yapılırken, gördükleri ilk manzara şöyle anlatılıyor:

 

“…Armutçuk’a ilk geldiğimizde, gördüğümüz manzara karşısındaki ilk izlenimlerimiz böyle olmuştu. Boşalmış ve çökmeye bırakılmış tarihi binalar, yıkılmış evler, terk edilmiş sanayi makineleri, devrilmiş direkler, eskimiş tabelalar, çökmüş yollar, kepenkleri kapalı dükkanlar, bomboş sokaklar ve kesif bir sessizlik kokusu……”

 

Salim Çalık, Çetin Uygur, Abdurahman Canlı, Hasan Yılmaz, Ramazan Doğan, Mehmet Yıldız, Salih Kılavuz, Şeref Bozkurt, İbrahim İbik, Nazife İbik, Ahmet Turan, Şaban Çınkılıç ve Aslan Ertürk’ün düşüncelerini ifade eden yazılarının yer aldığı 154 sayfalık kitapta  107 adet madenci fotoğrafı bulunuyor.

 

Zonguldak Sergi Odası’nda tanıtım toplantısı da yapılan bu kitabı, Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz’den  isteğimiz üzerine temin edebildik. Kitabın yayımcısı  Notabene Yayınlarının adresi ise şöyle: Kavaklıdere Mah. Binektaşı Sok. 21/12 Çankaya Ankara.