Zonguldak Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Sözcüsü Metin Kahveci, 15 Ağustos 2009'da hükümetle ka mu işkolundaki yetkili konfederasyonlar arasında baş layan toplu görüşme sürecine ilişkin düşünceleri kamuoyu ile paylaşarak kamu emekçilerini ve halkı bilgilendirdi. Bugüne kadar yapılan görüşmelerin, ka-palı kapılar ardında karşılıklı çay içme, kamuoyu ö-nünde ise basına poz verme görüşmelerinden öteye gitmediğini belirten Kahveci, neticede yapılan görüş melerin hiçbirinden kamu emekçileri lehine onları mutlu edebilecek bir sonuç çıkmadığına dikkati çekti. Yeni görüşme sürecinde de bu tablonun değişmeyeceği yönünde ciddi kaygıları bulunduğunu ifade eden Kahveci yazılı açıklamasında, "Bu olumsuz tablonun sorumlusu hükümetler kadar, görüşmelerin tarafı olan yetkili konfederasyonlardır. Üzülerek söylemek gerekir ki,  ülkemizde yetkili konfederasyonlar, bugüne kadar görüşmelerin "eşit koşullarda masaya oturan tarafı" olamamışlar. Tiyatro oyununu andıran görüşmeler sürecinde kendilerine verilen figüran rolünü oynamayı kabullenmişlerdir. Görüşmenin muhatabı olan "hükümetin memuru olma" ruh halini aşamamışlar; bu ezik, basiretsiz tutumlarının bedelini de kamu emekçilerine ödetmişlerdir.

BORÇ BATAĞI
Kamu emekçilerinin gücünü, kişisel statü, güç ve belirli pozisyonlara geçiş basamağına dönüştürme konusunda son derece yetenekli olan bu arkadaşlarımızı, üstlendikleri sorumluluğun gereğini yapmalarını bekliyoruz. Yüzbinlerce kamu emekçisi, borç batağında yüzmekte icra takiplerine maruz kalmakta, yaşayabilmek için onurunu, gurunu yitirmektedir. 2008-2009 döneminde yaşanan ağır ekonomik kriz, zor koşullarda ayakta kalmaya çalışan kamu emekçisinin yaşamını çekilmez hale getirmiştir. Emekçi bıçağın kemiğe dayandığı günleri mumla arar hale gelmiştir. Artık bıçak kemiği parçalamış, emekçiler acınacak duruma düşürülmüştür. Hal böyle iken, hükümet yapay gündemler yaratarak sorunların üzerine şal çekerek, bu acı gerçeği gizlemeye çalışmaktadır. Açlığın, yoksulluğun, yolsuzluğun, işsizliği ve adaletsizliğin üzerine çekmeye çalıştığınız bu şal artık ayıbınızı kapatmaya yetmiyor.

TEĞET GEÇMEMİŞ
Sizin aracılığınızla Birleşik Kamu İş olarak, kamu emekçileri adına buradan hükümete çağrıda bulunmak istiyoruz: Yurttaşla alay edercesine iddia ettiğiniz gibi kriz teğet geçmemiş, kriz halkımız ve kamu emekçilerini silindir gibi ezmiş, ezmeye de devam et-mektedir. Yaşanan kaos toplumsal barışı tehdit eder hale gelmiştir. Şiddet, boşanma, cinnet ve intihar olayları artmış, gazete sayfalarında ve televizyon ek-ranlarında bu olaylar sıradan haber olarak verilir hale gelmiştir. Cezaevleri yine tıka basa dolmuştur. Sefaletin pençesinde demokratik tepkisini dile getiren yurttaşı azarlamayı bırakıp, sadaka ekonomisi yerine, acilen sosyal amaçlı ekonomik önlemleri alınız.  Bunun ilk adımını da bu toplu görüşme sürecinde atınız. Sizin aracığınızla, bir çağrı da yetkili kondefederasyonlara bulunmak istiyoruz:

DİK DURUN
Konfederasyonlara bu defa kendilere yakışan bir tavır takınmaya davet ediyoruz. Toplu görüşmeler sonunda, emekçiye nefes aldıracak kazanımı elde etmeden masadan kalkmayınız. Hükümete çözüme yanaşmadığı zaman, bunun bedelini demokratik yollardan ödetme kararlılığınızı ortaya koyunuz. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, emekçi lehine ortaya konulacak kararlı tutumlara tüm gücüyle destek olacaktır. Siz yeter ki dik durunuz, biz üzerimize düşenleri yapmaya hazırız. Bunu yapacak güç ve kararlılığa sahip değilseniz, indirin tabelanızı da, emek mücadelesi daha fazla lekelenmesin"