Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen  İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki değişiklik gereğince; Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde çalışanların alması zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesinde son başvuru süreci 31 Aralık 2016.

 

Yasa gereğince bundan böyle  mesleki yeterlilik belgesi olmayanların çalıştırılamayacağı konusunda da ilgili kişi, kurum ve kuruluşları uyaran akredite olmuş Yetkilendirilmiş Belge Kuruluşu (YBK) Bölge Temsilcisi Savaş Aydın,  Bakanlık tarafından belirlenen 48 meslek gurubunda talep eden firmalara ve adaylara belgelerini teslim ettiklerini belirterek  “Belgesiz personel çalıştıran firmalara cezai yaptırımlar olduğu gibi belge talep edenlere Bakanlık tarafından çeşitli teşvikler de söz konusudur.“ dedi.

 

 ‘‘Belge Zorunluluğu değil, Cezalar ertelenmişti.’’ Vurgusunda bulunan Savaş Aydın, 31 Aralık 2016 da bu geçiş sürecinin de sona ereceğini, Belge ihtiyacı olanların en kısa sürede Akredite YBK lar ile irtibata geçerek sınav programlarına dahil olmaları ve sınavlarda başarı göstermeleri gerektiğini hatırlattı. Sınavlarda başarılı olan adayların Sınav ve Belge ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılandığını da belirten Aydın, Belge İhtiyacı olanların 0532 2466167 nolu telefondan kendisine ulaşabileceklerini belirtti.

MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ  ZORUNLULUĞU NEDİR?

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı.

 

Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”

 

BİREYLER İÇİN AVANTAJLARI

 

o    Ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme değerlendirme sonucunda alınan belge, kişiye bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı vermektedir.

o    Ulusal yeterlilikler yaygın ve informal öğrenmenin tanınmasına imkan verdiği için bireyler kişisel gelişimlerini daha çeşitli ve esnek yollarla sağlayabilirler. Mesleki ilerleme yolları daha açık hale geldiğinden kariyer hareketliliği desteklenmektedir.

 

 

İŞVERENLER İÇİN AVANTAJLARI

  

o    İşverenler mesleğin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabilmekte ve teşvik imkânlarından yararlanabilmektedir.

o    İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü artırmakta, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı engellenmiş olmaktadır.

o    Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmaktadır. 

 

MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER VE DESTEKLER NELERDİR?

23.04.2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikler:

 

o    Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.

o    Bakanlıklar ile tüm kamu kurum ve kuruluşları görev alanlarını ilgilendiren mevzuatta Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun getirilmesine yönelik gerekli değişiklikleri on iki ay içerisinde yapacaktır.

o    Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması halinde işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğü tarafından her bir çalışan için beş yüz Türk Lirası idari para cezası verilecektir.

o    Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 01.01.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenecektir.  Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecektir.

o