Jeoloji Mühendisleri Zonguldak il Temsilciliği Gülüç’teki heyelan nedeniyle önemli bir uyarı yaptı. Olayda ihmal olduğunu öne süren temsilcilik, tehlikenin devam ettiğine dikkat çekti.

 

Gülüç’te ikinci kez meydana gelen büyük heyecan sonucunda bir çok vatandaş evlerini terk etmek zorunda kalırken, önceki heyelandan sonra önlem alınmadığını öne süren Jeoloji Mühendisleri Zonguldak il Temsilcisi Şaban Koç, heyelandan sonra meydana gelen yığınların kaldırılmamasını istedi.

 

EĞİM HEYELANI TETİKLEDİ

 

Koç, görüşlerini “Beklenen oldu ve Gülüç Bekyeri Mahallesinde 17 Şubat 2009 tarihinde meydana gelen heyelanın ardından 2 yıl aradan sonra, daha önce meydana gelen heyelanın devamı niteliğinde olan kısmında büyük kiltaşı kaya kütleleri, karayoluna doğru hareket ederek önünde bulunan Kirazlar (Cöbekoğlu) apartmanına zarar verecek şekilde  akmıştır. Ana yola paralel daha önce açılan şevin üzerinde, ana kaya üzerinde bulunan kiltaşı tabakasının yağan yağışların etkisiyle doygun hale gelmesi ve tabaka eğiminin de topografyanın eğimine paralel olması bu heyelanı tetiklemiştir. Bunun bir doğal afet olduğunu söylemek mümkün değildir” sözleriyle özetlerken yazılı açıklamasında şunları söyledi:

 

"Afet göz göre göre geliyorum dedi. Biz mühendisler haklı olmak istemiyoruz. Bu açıklamayı da haklılığımızı ortaya koymak için yapmıyoruz. Ama geliyorum diyen bir olay karşısında, bir afet karşısında  da yetkililerin bir şey yapmamasının faturası yine vatandaşa çıktı ve vatandaş mağdur edildi.

 

Bölgede daha önce, İnşaat Mühendisleri Odası Kdz Ereğli Temsilciliği ile birlikte olarak yaptığımız incelemelerde  bölgenin, jeolojik yapısı gereği bu tip heyelan olaylarına müsait olduğunu, benzer hafriyat yapılmış alanlarda da heyelana karşı, yetkili kamu kurum kuruluşların derhal önlem alması gerektiğini, proje geliştirerek bölgenin iyileştirilebileceğini, yaşanan bu olayların önüne geçilebileceğini  ifade etmiştik.

 

İMARDA GECİKME VAR

 

Burada yerel yönetimin, bölgeyi imara açmayarak önemli bir iş yaptığını söyleyebiliriz. Belediye yetkililerinden aldığımız bilgiye göre kıyı bölgesindeki hasar gören binaların (daha öncekiler dahil) imarının 1980’li yıllara dayandığı ifade edilmektedir. Ancak imar planlarının güncellenmemiş olması ve revize imar planların hala yapılmamış olması çok önemli bir eksikliktir. Bu bölgenin imara kapalı olması önemli, ancak bunun tek başına sorunu çözmediği ortadadır. Alınan bilgilerde bölgenin kısmi olarak iyileştirilmesi çalışmaların başlandığı ifade edilmekte olup, bu çalışmalar yerinde de görülmektedir. Ancak projeyi bir bütün olarak almak gerekirdi. Yaşanan afet, projenin uygulanmasında çok geç kalındığını ortaya koymaktadır.

 

Bölgede tehlike hala devam etmektedir, zirve kısmında yapılan incelemelerde zeminde geniş yarıkların oluştuğu görülmektedir. Bu nedenle heyelan nedeniyle oluşan yığın kesinlikle kaldırılmamalı, ancak bölgede yapılacak gerekli zemin etütleri ve diğer tetkiklerden sonra üst kısımdan, zirveden itibaren yapılacak iyileştirme yöntemine bağlı olarak kaldırılmalıdır. Bu çalışmalarda bürokrasiden arındırılarak derhal yapılmalıdır. Söz konusu hasar gören binanın taşıyıcı sistemlerinde yapılacak kapsamlı incelemeden sonra kullanılıp, kullanılmayacağına karar verilmelidir."