8 Kasım 1829 bölgemiz açısından tarihsel bir gerçektir. Taşkömürünü bulan Uzun  Mehmet anılır her yıl 8 Kasımlarda.  Uzun Mehmet  anılır anılmasına da, Zonguldak Valiliğinin resmi anma törenleri ise her yıl Zonguldak’ın Kurtuluş Günü’nde yapılır Zonguldak’ta. Son yıllarda  Kdz. Ereğli’nin Kestaneci köylüsü Uzun Mehmet’e sahip çıkmamıştır Ereğli. Uzun Mehmet’i anma günlerinde atılan hamasi nutuklarla gün doldurulurken, Kestaneci’deki  Uzun Mehmet Anıtı’ndan yapılması düşünülen ve bir çok ortak karar da alınan müze için hiçbir adım atılmamıştır nedense.  Uzun Mehmet yine anılacak bu 8 Kasım’da.  Yine gövde gösterileri yapılacak mı bilmiyoruz.

Bildiğimiz ve tanık olduklarımız arasında bir fotoğrafı paylaşarak, “Ereğli yüzünü Uzun Mehmet’in şahsında kömüre de dön” diyeceğiz.  Ereğli öncelikle kömür kentidir. Uzun Mehmet kömürü iyi ki bulmuş ve iyi ki bu bölge de sanayi ile tanışmış ki, emek yoğun bir kent olarak bölgesel  gelişme elde edilebilmiş.

Yayımladığımız fotoğraf eski adı Mahdut Mesuliyetli Ereğli Kömürleri İşletmesi’nin Armutçuk Müessese Müdürlüğü madencilerine ait. 1972 yılında Kestaneci’deki Uzun Mehmet’i anma töreninde Mühendis Mustafa Us ve madenciler bulunuyor.