Ulaştırma Bakanı  Lütfü Elvan’ın yanıtlaması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) bir soru önergesi veren CHP Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk, 11 yılda tamamlanamayan Ereğli-Devrek yolunun durumunu sordu.

Köktürk, bu yolun bitirilmesi için daha kaç seçimin geçirilmesi gerektiğine de dikkat çektiği önergesinde sorusunu şöyle yöneltti:

“Ereğli'nin Ankara'ya, Devrek'in de denize bağlanması açısından Ereğli­ - Devrek Karayolu çok büyük öneme sahiptir. İki ilçeyi doğrudan birbirine bağlayan ve güzergâhı üzerinde üç belde, on sekiz köy vardır. Zonguldak için yaşamsal önem taşıyan 56 kilometrelik Devrek-Ereğli yolunun 11 yılda bitmemesi oturup ağlanacak bir durumdur.  

Nadir Saraç tarafından; AKP iktidarının ilk Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen’e  sorulan soruyu şu şekilde yanıtlamıştır. (22. dönem TBMM Tutanakları, 22.4.2003, 69. Birleşim)

"Bizim, iktidar kanadındaki kendi milletvekillerimiz de sık sık bu projeyi takip ediyor, sizler de takip ediyorsunuz, elbirliğiyle... Biz de sizleri sevindirmek için, buna, pür emanet olarak başladık, bu yolun 35 kilometrelik kısmına başladık. Bu yolu bitirmek için bütün gücümle uğraşacağım. Ben, Zonguldaklara, Zonguldak milletvekillerine söz verdim. Valilikle de görüştük; 35 kilometrelik kısmı, programda olmadığı halde, kamunun imkânlarıyla... 35 kilometre üzerinde çalışmalarımız tamamlanacak. Hatta, benim niyetim, eğer imkanlarımızda bir problem olmazsa, bu yolun tamamını hizmete açmayı planlıyoruz; çalışmalarımız öyle. Arkadaşlarımın o konuda rahat olmalarını istiyorum."

Bayındırlık ve İskân Bakanı Ergezen'in bu yanıtının üstünden tam 6 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra;

Devrek-Ereğli Karayoluna yönelik yapılan tüm çalışmaların bir arpa boyu kadar bile olmadığını görmüş, her seçim döneminde bu yolun 'yapımının gündeme getirildiğini, vaatler verildiğini; ama seçim sonrası unutulduğunu, en kötüsü de, TBMM Tutanaklarından da açıkça anlaşılacağı üzere, AKP İktidarının ilgili Bakanının vermiş olduğu sözün, bugüne kadar yerine getirilmediğini,  2009 Yılı Yatırım Programında son derece küçük ve şekli bir ödeneğin ayrıldığını görünce:

Konuyu 2 Temmuz 2009 tarihinde Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a yönelttiğimiz bir soru önergesiyle gündeme taşımıştık ve “AKP iktidarı olarak Devrek - Ereğli Karayolunu ne zaman bitirmeyi hedefliyorsunuz?” diye sormuştuk. 

Yazılı Soru önergemize, dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından verilen yanıtta:  

Devrek-Ereğli yolu 57 km uzunluğunda ve 2A standardındadır. 2003–2008 yılları arasında yolun 8 km.si sathi kaplama seviyesinde tamamlanarak trafiğe açılmış olup çalışmalar 3 ayrı kesimde ihaleli olarak devam etmektedir.” denilmişti.

2015 yılına girdiğimiz şu günlerde Devrek – Kdz. Ereğli Karayolunun hala tamamlanamaması ve yol yapımının tam bir yılan hikâyesine dönüştürülmesi trajikomik bir durumdur.

Buna göre;

1.Zonguldak diğer konularda olduğu gibi yol konusunda da üvey evlat olarak mı görülmektedir?   

  1. AKP İktidarı olarak 11 yılda bitirilemeyen Devrek – Kdz. Ereğli Karayolunun size göre bitirilmesi için kaç seçim döneminin daha geçmesi gerekiyor?  
  2. Devrek – Ereğli Karayolu için 2015 Yılı Yatırım Programında ayrılan ödenek nazara alındığında bu yolun, bu ödenek miktarlarıyla kaç yılda tamamlanması mümkün olabilir?
  3. AKP İktidarının ilk Ulaştırma Bakanının 11 yıl önce TBMM Kürsüsünden vermiş olduğu sözün yerine getirilmemiş olması AKP’nin politikalarının samimi icraatlar üzerine değil, gerçek olmayan vaatler üzerine kurulduğunu mu göstermektedir?