Zonguldak'ta  piyasa araştırmalarıyla kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdüren GMİS, Aralık ayında da mutfak giderlerinin arttığını bildirdi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Zonguldak'taki piyasa hareketlerini yaptığı araştırmamalarla tespit etmeyi sürdürüyor. GMİS'in ilgili müdürlüğünün son yaptığı araştırmanın başlığı ise Aralık 2012. Bu araştırmaya göre, önceyi aya göre mutfak harcamasında artış yüzde 0,59 oranında oldu. Yıllık enflasyon da yüzde 6,22 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 5,60 oldu.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,59 artışın aile bütçesinde bir önceki aya göre 5 TL ek yük getirdiğini bildiren GMİS Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne göre;  Aralık ayında Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 851,04 TL oldu. Aralık 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 14,09 TL artış ile 2.403,65 TL oldu.
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;  Aralık 2012'de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,59 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 6,22 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 5,60 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,59 artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 5 TL ek yük getirdi. Buna göre Aralık ayında Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 851,04 TL oldu. Aralık 2011'de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1,79 oranında artışla 801,16 TL, aynı dönemde yıllık artış ise yüzde 7,97 olmuştu.
Ocak 2013 itibarıyla net 773,01 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında özellikle asgari ücretlinin verdiği yaşam mücadelesi gözler önüne serilmektedir.

Aralık 2012'in mutfak harcamasındaki artışta, süt ürünleri, meyve ve sebzedeki artışlar etkili oldu. Et grubunda kırmızı et ürünlerinde bir önceki aya göre önemli bir değişim olmadı.  Aynı dönemde tavuk eti ise yüzde 6 oranında geriledi. Ailelerin en önemli gıda maddelerinden olan yumurta aralık ayında yüzde 17 oranında zam gören ürün oldu. Sakatat grubu da aralık ayında fiyatı düşen ürün grubu oldu. Bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 3.5 geriledi. Balık fiyatları ise aralık ayında yüzde 11 oranın da arttı. Bu gruptaki fiyat artışında olumsuz hava şartları etkili oldu. Bakliyat grubunda inişli çıkışlı fiyat hareketleri bu ay da devam etti. Dermason kuru fasulye yüzde 4, kırmızı mercimek yüzde 12, yeşil mercimek yüzde 4 gerilerken, nohut yüzde 2, barbunya yüzde 20 fiyatı artan ürünler oldu.
Tahıl grubunda ekmeklik un fiyatları yüzde 5, bulgur fiyatı yüzde 4 artarken diğer ürünlerde değişim görülmedi.
Aralık ayında aile bütçesini en fazla etkileyen grup sebze ve meyve grubu oldu. Sebze grubunda en fazla zam gören ürün yüzde 125 oranında artışla kıvırcık marul oldu. Yüksek oranlı fiyat artışlarının yaşandığı diğer ürünler; domates 62, taze fasulye yüzde 56, kurusoğan yüzde 42, hıyar yüzde 40, yeşilbiber yüzde 33, dolmalık biber yüzde 27, pırasa yüzde 27, patlıcan yüzde 29, kereviz yüzde 15, kabak yüzde 15, ıspanak yüzde 6 oldu. Fiyatı düşen tek ürün ise yüzde 14 gerileme ile havuç oldu.
Gıda harcaması araştırmasını oluşturan diğer gruplar; yağlar, şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, baharat, çay ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim olmaması mutfak harcamasında aile bütçesini rahatlattı.
Aralık 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 14,09 TL artış ile 2.403,65 TL oldu.