Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, İlimiz genelinde 25 bin fenni kovanda yılda yaklaşık 300 ile 350 ton arasında bal üretimi gerçekleştiğini bildirdi.

 

Zonguldak’ta Organik Tarımı yaygınlaştırması ve kontrolü projesi kapsamında Alaplı’da 20 çiftçiye 500 adet polen tuzaklı organik kovan dağıtım töreni yapıldı.

 

Alaplı Hükümet Konağı önünde yapılan töreni’nde konuşan Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Organik Bal üretiminin bölgede ilk defa yapılacağını söyledi.

Alaplı’da organik tarım yapıldığı için organik bal üretimine çok uygun olduğunu ifade eden Çelik, şöyle dedi:

“Organik Tarımı Yaygınlaştırılması ve Kontörlü Projesi kapsamında, 2013 yılında Bakanlığımıza Gümeli Beldesinde bulunan çiftçilerimizin organik arıcılığa başlamaları ve geliştirmeleri için 20 çiftçimize 25'şer kovan olmak üzere toplam 500 kovanlık Organik arıcılık teklif edilmiş ve proje Bakanlığımız tarafından onaylanarak 65 Bin TL ödenek tahsis edilmiştir. Proje İl Müdürlüğümüz önderliğinde Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Alaplı Ziraat Odası ve Alaplı-Gümeli Arıcılar Derneği tarafından yürütülmektedir. 25 bin fenni kovana sahip ilimizde yıllık 300 ile 350 ton arasında bal üretimi yapılmakta olup bal üretiminin içinde yüzde bir’de olsa organik bal üretimi gerçekleştirmek istiyoruz.  Bölgemizde organik fındık üretimi olduğunu için alt yapısı hazır. Organik bal üretimine de avantaj sağlayacaktır. Bu kapsamda projemiz ile Gümeli Beldesinde üretilen balın organik olarak üretilmesini sağlamak ve balın Pazar değerini artırarak çiftçilerimizin gelirinin artırılması ve bölgede var olan organik tarımın yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.”

 

Alaplı-Gümeli Arıcılar Derneği Başkanı Hüseyin Tosun’da, Gümeli Beldesinde organik bal üretimine yaygınlaştırarak çiftçilerimize gelir kapısı açmak istiyoruz.” dedi.