Demirtaş’ın ayrıntılı  açıklamasının tamamı şöyle:

TÜİK Ağustos 2016 dönemi hane halkı iş gücü araştırması sonuçlarına göre dar tanımlı işsizlik bir önceki yıl ağustos ayına göre 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bine, yüzde olarak ise yüzde 11,3’e ulaşarak son beş yılın en yüksek işsizlik oranına ulaşıldığını, geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 19,4’e ulaşarak 6,5 milyona yükseldiği yani işsizliğin  patladığını, işsizlikte rekor kırıldığını,  şu anda 5 kişiden 1’inin işsiz olduğunu, 4 gençten 1’inin ve  3 kadından 1’nin de işsiz olduğunu,  işsizlikle mücadelede on dört yılın sonunda AKP’nin geldiği noktanın  tam bir fiyasko olduğunu belirterek,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na işsizlikle mücadele edecek misiniz? İş arayan, mağdur olan bu 6,5 milyon işsizin derdine çare bulacak mısınız? İşsizliği bitirmek için neler yapıyorsunuz? İşsizin derdine çare bulmak için mi çalışıyorsunuz yoksa bir kişiye ısmarlama bir başkanlık koltuğunu ayarlamak için mi çalışıyorsunuz? sorularını sordu.

ASGARİ ÜCRET 1.700 LİRA

Demirtaş 6,5 milyon kişiyi ilgilendiren  asgari ücret ile ilgili CHP’nin asgari ücreti 1.500 lira olarak vaad ettiğini, bunun üzerine AKP’nin önce kaynak yokluğu’nu ileri sürmesine rağmen, CHP’nin zorlamasıyla asgari ücreti 1.300 tl.ye çıkardığını, eğer CHP iktidarda olsa idi asgari ücretin 1.700 liraya çıkacağını, açlık sınırının bile 1.400 liranın üzerinde olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na; asgari ücreti 1.700 TL’ye çıkarmak için bir çalışmanız var mı? Açlık sınırının üzerine çıkartma gibi bir durumunuz var mı? Buradan asgari ücretliye bir müjde verecek misiniz yoksa asgari ücretliye yine hüsran mı var? Yoksa asgari ücreti 1.700 TL’ye çıkarmaya çalışacağınıza bir kişiye ısmarlama bir başkanlık koltuğu ayarlamak için mi çalışıyorsunuz? sorularını sordu.

İPE UN SERİLİYOR

Demirtaş, kamuda çalışan taşeron işçiler ile ilgili  CHP’nin yaklaşık 800 bin taşeron işçisini kadroya alacağı sözünü verince, AKP, CHP’nin zorlaması ile  kamudaki taşeron işçilerinin kadroya alınacağı sözünü verdiğini, 1 Kasım seçimlerinden sonra bir yıl geçmesine rağmen hâlâ taşeron işçilerini kadroya almadıklarını, taşeron işçiye karşı  ipe un serildiğini, belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na; kamudaki taşeron işçilerini ne zaman kadroya alacaksınız yoksa taşeron işçilerini kadroya almaya çalışacağınıza bir kişiye özel ısmarlama bir başkanlık koltuğu ayarlamak için mi çalışıyorsunuz? Taşeron işçilerini başkanlık koltuğu için mi mağdur ediyorsunuz? sorularını sordu.

İŞ CİNAYETLERİ, ÖLÜMLER DURMUYOR                         

Demirtaş, iş kazalarının yüzde 98’nin öngörülebilir ve önlenebilir olduğunu, ancak AKP iktidarında, 31 Ekim 2016 tarihine kadar 18.067 işçi iş cinayetlerinde hayatını yitirdiğini,  73.500 işçinin  ise iş göremez hâle geldiğini, bu ağır bilançonun AKP  iktidarı devam ettiği sürece her geçen gün daha da ağırlaşmaya devam ettiğini,  iş cinayetlerinin,  ölümlerin durmadığını,  dört gün önce Siirt’in Şirvan ilçesinde bir maden faciası daha yaşandığını, 16 işçimizin özelleştirme, kâr hırsı, taşeronlaşma ve denetimsizlik yüzünden yaşamını yitirdiğini belirterek,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na; iş cinayetlerini önlemek için bir çalışma yapıyor musunuz, Türkiye’deki iş cinayetlerini durdurmak için neler yapacaksınız? sorularını sordu.

TAŞERON İŞÇİLER YENİ YILI BEKLEYECEK 

CHP Zonguldak  Milletvekili Ünal Demirtaş’ın soruları üzerine, Bakan Müezzinoğlu, işsizlikle mücadele etmek zorunda olduklarını,  1 milyon 250 bin gence iş bulmak zorunda olduklarını, kadınların da iş talepleri olduğunu, bunun için büyümeyi %5’in üzerine başarmak zorunda olduklarını, yaklaşık 340 bini Belediyelerde olmak üzere kamuda toplam 720 bin taşeron işçi çalıştığını, bu işçilerin kadroya alınması ile ilgili olarak ilk önce kamu personel reformu beklediklerini, ancak bu reformun çok uzun zaman alınacağını görmeleri üzerine taşeron işçileri ayrıca ele almaya karar verdiklerini belirterek, şimdi sistemimize bir ilave daha, taşeron ya da hizmet alımını getireceklerini,  en geç yıl sonuna kadar ya da yeni yılın başında gerekli açıklamaları yapabilecek duruma geleceklerini  umut ettiğini söylemiştir.

MUTLU DEĞİLİM AMA…

Asgari ücretin artışı ile ilgili soru üzerine ise Bakan Müezzinoğlu, asgari ücreti belirlerken hem işçileri hem de üretimi birlikte değerlendirmek zorunda olduklarını, sadece işçileri gözetmeleri halinde ekonominin krize sürüklenme riskinin ortaya çıkabileceğini ifade eden Müezzinoğlu, asgari ücretin bu gün geldiği noktadan mutlu musunuz? derseniz değilim, ama bunu şuraya çıkaralım derseniz bunun da mümkün olmadığını söylemek durumundayım, demiştir.