Zonguldak ve bölgesinde yoğunlaşan kömürle çalışan termik santraller bölgede kanser hastalığında patlama yaşatırken, yenilerinin kurulmasıyla ilgili çalışmalar endişe ile izleniyor. Var olanların dışında yeni termik santraller kurulmak istenmesi ve bazı siyasetçilerin de "ithal kömürle termik santral istemiyoruz" sözleriyle dolaylı olarak termik santrallere yeşil ışık yaktığı süreçte, CHP'li eski Milletvekillerinden Kemal Anadol "termik santrallere hayır!" dedi. Geçmiş yıllarda Aliağa'da da termik santrallere karşı büyük mücadeleler verildiğini ifade eden Anadol, termik santrallerde hava kirliliğinin dışında atık küllerin saklanamadığını ve deniz suyunun da 1 derece yükselerek, canlıların yok ettiğini söyledi.

Anadol, Kdz. Ereğli'de katıldığı imza gününde yaptığı söyleşi de termik santraller konusundaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

KÜLLERİN NE OLACAĞINA BİLİM ADAMLARI BİLE CEVAP VEREMİYOR

İlle enerji elde etmek için çevreye zarar veren uygulamalardan vazgeçilmesini istiyoruz. Ama buna inat edercesine bir uygulamayla karşı karşıyayız. Yani anlatmaya lüzum yok uzun uzun sadece bir tanesini söyleyeyim;  termik santral 1 termik santral kapasitesine göre çok yüksek oranda atık bırakıyor. kül bırakıyor. Bu küllerin ne olacağını nereye döküleceğini zarar vermeden nasıl çözüm bulunacağına bilim adamları da cevap vermiyor, fabrikayı kuracak olanlar da cevap vermiyor. Ne olacak bu?

ATIK SU DENİZ SICAKLIĞINI 1 DERECE ARTIRIYOR

Ayrıca ben çok önemli bir kısmını söyledim küller, onun dışında termik santralleri denizden soğutma suyu alıyor. Ve sıcak su olarak onu denize veriyor, düşünebiliyor musunuz? Soğuk suyun fabrikaya gelmesi işlem gördükten sonra sıcak olarak geri verilmesinde civardaki deniz suyu 1 derece artıyor sıcaklığı. Bu balıkların, deniz altındaki bitkilerin yok olması demek. Ve yine kandırıyorlar her yerde Türkiye'de en çok işsizlik problemi var. Efendim bu termik santral kurulursa burada şu kadar adam çalışacak, yalan. Söyledikleri rakamları hep abartmalı. Ya on kişi çalışır ya beş kişi çalışır. Bilemediniz 15 kişi çalışır. Memuruyla, müdürü de dahil.

"ALÇAK DÜZEN"

Ama hiç unutmuyorum, Artvin'in Murgul İlçesinde Belediye Başkanımız var öğretmen kökenli müthiş bir çevre kirliliği var, yeşillikler kaybolmuş, bana demişti ki sosyalist de bir adamdır, "Bu öyle bir alçak düzen ki insanların aç yerleriyle midelerini kavga ettiriyor" dedi.

12 EYLÜL ÖRGÜTLÜ TOPLUMU ORTADAN KALDIRDI

Gerçekten müthiş bir benzetme. Termik santral kuracaklar, doğayı mahvedecekler, verdiği zarar çok büyük olacak. Neden: kağıt üstünde bir bilanço yapıyorlar. Mesela ben size söyleyeyim Aliağa'da ki termik santral, Menemen'de ki termik santral ki Menemen oranın en verimli alanlarından biri sebze üretimini engelliyor. Bu ovadan gelen sebzeleri pazaryerinde anlarlarsa tüketici almıyor. Aynı şeyler buralarda da başımıza gelecek. Geliyor da zaten. Ya insaf Ereğli'ye. Ereğli'de zaten hava kirliliği var, Zonguldak'ta hava kirliliği had safhasında. Amaçta turizm diyoruz iki tane birden yapılıyor. Yani bunlara karşı büyük bir tepki gösterilmesi lazım. Ama bu 12 Eylül'ün Türkiye'ye yaptığı en büyük kötülük örgütlü toplumu ortadan kaldırdı. Reflekslerimiz kayboldu, sayımız gittikçe azalıyor, onlar daha çok fabrika kurarken tepki gösterenleri sayısı azalıyor.  Bu çok acıklı bir durum.

Haber: Eyüp Bektaş